zrównoważony rozwój

  • Nowatorska i skuteczna technologia oczyszczania gleby z kreozotu

    Daje wysoką skuteczność, jest tańsza niż inne metody i sprawdza się w nawet najtrudniejszych warunkach glebowych. Bioremediacja jest technologią, która pozwoli w ciągu roku dwukrotnie obniżyć zawartość oleju kreozotowego w glebie. Opracowali ją naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego we współpracy z badaczami z Politechniki Poznańskiej i Politechniki Łódzkiej.

  • Wysokobiałkowa pasza z glonów

    Naukowcy opracowują wysokobiałkową paszę produkowaną z glonów. Mikroalgi mogłyby poprawiać odporność, wspomagać wzrost i rozwój żywionych w ten sposób zwierząt. Zespół z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie otrzyma 2,6 mln zł dofinansowania na produkcję biomasy z mikroglonów.

  • Wnioski o dopłaty bezpośrednie w 2024 r.

    Od 15 marca 2024 ruszył nabór wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach II filara WPR za 2024 r.

  • Czy białko roślinne i zamienniki mięsa to przyszłość żywienia?

    Roślinne burgery, kotlety czy parówki plant-based są coraz częściej dostępne na sklepowych półkach, a sięgają po nie nie tylko weganie i wegetarianie. Według badania InsightOut Lab blisko połowa polskich konsumentów próbowała już – głównie z ciekawości – produktów tego rodzaju. 65 proc. z nich uważa, że są smaczne, a 43 proc. zaczęło kupować je regularnie. – To jest coś, co jest obecnie gorącym tematem, powiązanym m.in. z troską o dobrostan zwierząt. Stąd rosnące zainteresowanie białkami roślinnymi – mówi Mateusz Kowalewski, prezes zarządu Hortimex.

  • 30 lat ARiMR

    Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od trzech dekad towarzyszy rolnikom, przetwórcom z sektora rolno-spożywczego, rybakom i samorządom lokalnym w procesie przemian. Beneficjenci wykorzystują szansę na rozwój, o czym świadczą nie tylko kwoty przekazanego im wsparcia, ale także rozwój wsi i obszarów wiejskich oraz skala zrealizowanych inwestycji.

  • Użyźnianie gleby kawiorem molekularnym

    Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego pracują nad wykorzystaniem w gospodarce ekologicznej odpadu powstającego podczas produkcji kawioru molekularnego. Obecnie pozostałości poprodukcyjne tego wyrobu cukierniczego są trudne do utylizacji. W przyszłości mogą służyć do użyźniania gleby.

  • Od idei do normy. ESG i zero waste jako standardy rozwoju biznesowego

    Postrzeganie biznesu ewoluuje. Dziś coraz większe znaczenie mają działania w duchu ESG i Zero Waste, które sprawiają, że przedsiębiorstwa mogą osiągać sukces, jednocześnie działając na rzecz społeczności i środowiska. To podejście staje się kierunkiem rozwoju nowoczesnego biznesu, nie tylko ze względów etycznych, ale również prawnych. Wchodząca w życie dyrektywa Unii Europejskiej dotycząca sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju[1] zobowiązuje przedsiębiorstwa do klarownego raportowania podejmowanych działań w obszarze ESG. Choć nowe przepisy stawiają przed firmami duże wyzwanie, są takie, które udowadniają, że zrównoważony rozwój jest nie tylko etyczny, ale także praktyczny i korzystny biznesowo. Joanna Legutko, wiceprezes przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśnia, jak działania na rzecz zrównoważonej produkcji i odpowiedzialności społecznej, mogą przyczynić się do wzrostu efektywności, redukcji kosztów oraz budowania silnej pozycji na rynku.

  • Czy jest realna alternatywa dla mięsa pochodzącego z uboju?

    Alternatywne dla uboju źródła pozyskiwania mięsa, takie jak namnażanie komórek w bioreaktorach, będą w najbliższych latach zyskiwać na znaczeniu. Próby „wyhodowania” mięsa toczą się już od co najmniej dwóch dekad i mniej więcej jeszcze kolejnych 10 lat potrzeba, by weszło ono na rynek. Na razie barierą pozostaje technologia, która umożliwiłaby produkcję na masową skalę, wysoka cena wytworzonych w ten sposób produktów, ale też niechęć konsumentów. Wyzwaniem będą także przepisy, które umożliwią wprowadzenie mięsa komórkowego do obrotu i konsumpcji.

  • WeLASER, coraz bliżej rolnictwa wolnego od pestycydów

    Po 3 latach pracy, międzynarodowe stowarzyszenie stworzyło narzędzie do precyzyjnego usuwania chwastów, które dowodzi, że rolnictwo bez użycia herbicydów jest w zasięgu ręki.

  • Trendy i wyzwania w branży spożywczej

    O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.

  • Wyzwania i zagrożenia polskiego rolnictwa według badania Santander Leasing

    Jakie są obecnie największe wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa? W jaki sposób rolnicy radzą sobie z nimi oraz jak wpływają one na zmieniającą się polską wieś? Odpowiedzi na m.in. te pytania znajdują się we wnioskach z badania jakie na zlecenie Santander Leasing zrealizował Instytut Badawczy Kantar Polska.

  • Czas na pakt społeczny dla polskiego rolnictwa

    Zapewnienie godziwych dochodów rolnikom, odpowiedniej jakości i ilości żywności wszystkim mieszkańcom Polski oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich powinno stać się priorytetem dla każdego polityka i decydenta w naszym kraju - wskazują wspólnie Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia, Koalicja Ratujmy Rzeki, Koalicja Rolnictwo dla Przyrody oraz Koalicja Stop Fermom Przemysłowym.

  • Wyzwania dystrybucji dla sektora agro

    Sektor agro należy do największych i najważniejszych dla gospodarki. Od sprawnej pracy łańcuchów dostaw zależy bezpieczeństwo żywnościowe państwa i dostępność produktów w sieciach handlowych i na stołach konsumentów. Tymczasem cały sektor produkcji i dystrybucji żywności przechodzi od dwóch-trzech lat prawdziwą rewolucję. Pandemia, wojna w Ukrainie, susza na kontynencie, wzrost cen energii, wysoka inflacja – wszystkie te czynniki skumulowane w krótkim czasie spowodowały prawdziwy armagedon w branży agro. Bez szybkiej automatyzacji procesów chaos będzie się jednak pogłębiał. Jakie wyzwania czekają w najbliższych miesiącach i kwartałach łańcuchy dostaw?

  • Kolejny rok dużej zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin

    W ciągu ostatnich 19 lat zebrano z polskiej wsi ponad 28,5 tys. ton opakowań po zużytych środkach ochrony roślin. To równowartość wagi dwóch Krzywych Wież w Pizie.

  • Trendy żywieniowe i zdrowa żywność

    Zapotrzebowanie na wysokiej jakości żywność, która sprzyja zdrowemu stylowi życia, jest silniejsze niż kiedykolwiek. Warzywa odgrywają coraz większą rolę w naszej diecie. Jednocześnie zjawiska takie jak inflacja, kryzys energetyczny i klimatyczny oraz pandemia przyczyniły się do silnej potrzeby oszczędzania pieniędzy i energii. Nawet gdy przygotowujemy posiłki, które powinny być zdrowe i korzystnych dla stylu życia, planety i portfela: jak to osiągnąć? Warto przyjrzeć się obecnym, głównym trendom.

  • Oszczędności i ochrona dzięki specjalistycznym maszynom

    Płatności rolno-środowiskowe, zaraz po ekoschematach – to dobry powód, aby do obsługi trwałych użytków zielonych i obszaru NATURA 2000 wykorzystać zaawansowane maszyny zielonkowe.

  • Rozwój rolnictwa a rozwój wsi

    Raport opublikowany w ramach cyklicznego badania „Monitoring rozwoju obszarów wiejskich (Etap IV)” – realizowanego w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN – pokazuje zmiany, jakie od lat sukcesywnie zachodzą na polskiej wsi. Liczba gospodarstw rolnych spada, podobnie jak zatrudnienie w rolnictwie, a niski stopień rozwoju funkcji pozarolniczych skutkuje emigracją ze wsi, a w rezultacie „pustynnieniem” i wyludnianiem obszarów wiejskich, pogłębianym przez szybki proces starzenia się społeczeństwa. Eksperci zwracają uwagę na postępującą dezagraryzację, która będzie jednym z największych wyzwań społeczno-gospodarczych polskiej wsi w tej dekadzie.

  • Z deszczu do kranu

    Rynek z zainteresowaniem śledzi postępy w realizacji przedsięwzięcia badawczego „Technologie domowej retencji”, mając już pierwsze wdrożenia. To jeden z licznych przykładów zainwestowania środków z Funduszy Europejskich przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

  • Środki ochrony roślin i rolnictwo precyzyjne

    Coraz więcej rolników stawia na rolnictwo precyzyjne. W ten sposób chcą oni zmaksymalizować plony i jednocześnie zminimalizować użycie środków ochrony roślin. Rolnictwo precyzyjne jest nowoczesną metodą uprawy, która wykorzystuje analizę danych i technologię. Cel: zwiększenie wydajności i nowoczesności gospodarstw rolnych.

  • Pierwsza na świecie w pełni elektryczna ładowarka Bobcat 

    Pokazana na targach CONEXPO 2023 w pełni elektryczna ładowarka Bobcat o sterowaniu burtowym jest nowoczesnym i innowacyjnym rozwiązaniem.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok