zrównoważony rozwój

  • Będzie wsparcie dla polskich rolników z programu węglowego

    Jestem przekonany, że w przyszłym roku zyskamy w Polsce co najmniej kilku milionerów dzięki pieniądzom z certyfikatów węglowych - mówi Eryk Frontczak - szef programu węglowego w firmie HeavyFinance. Badania gleb już trwają. Średnio dopłata do hektara ma wynieść około 200 zł. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby móc dostać te pieniądze? Co mówi rolnik, który przystąpił do programu?

  • Nowatorska i skuteczna technologia oczyszczania gleby z kreozotu

    Daje wysoką skuteczność, jest tańsza niż inne metody i sprawdza się w nawet najtrudniejszych warunkach glebowych. Bioremediacja jest technologią, która pozwoli w ciągu roku dwukrotnie obniżyć zawartość oleju kreozotowego w glebie. Opracowali ją naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego we współpracy z badaczami z Politechniki Poznańskiej i Politechniki Łódzkiej.

  • Wysokobiałkowa pasza z glonów

    Naukowcy opracowują wysokobiałkową paszę produkowaną z glonów. Mikroalgi mogłyby poprawiać odporność, wspomagać wzrost i rozwój żywionych w ten sposób zwierząt. Zespół z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie otrzyma 2,6 mln zł dofinansowania na produkcję biomasy z mikroglonów.

  • Wnioski o dopłaty bezpośrednie w 2024 r.

    Od 15 marca 2024 ruszył nabór wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach II filara WPR za 2024 r.

  • Czy białko roślinne i zamienniki mięsa to przyszłość żywienia?

    Roślinne burgery, kotlety czy parówki plant-based są coraz częściej dostępne na sklepowych półkach, a sięgają po nie nie tylko weganie i wegetarianie. Według badania InsightOut Lab blisko połowa polskich konsumentów próbowała już – głównie z ciekawości – produktów tego rodzaju. 65 proc. z nich uważa, że są smaczne, a 43 proc. zaczęło kupować je regularnie. – To jest coś, co jest obecnie gorącym tematem, powiązanym m.in. z troską o dobrostan zwierząt. Stąd rosnące zainteresowanie białkami roślinnymi – mówi Mateusz Kowalewski, prezes zarządu Hortimex.

  • 30 lat ARiMR

    Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od trzech dekad towarzyszy rolnikom, przetwórcom z sektora rolno-spożywczego, rybakom i samorządom lokalnym w procesie przemian. Beneficjenci wykorzystują szansę na rozwój, o czym świadczą nie tylko kwoty przekazanego im wsparcia, ale także rozwój wsi i obszarów wiejskich oraz skala zrealizowanych inwestycji.

  • Użyźnianie gleby kawiorem molekularnym

    Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego pracują nad wykorzystaniem w gospodarce ekologicznej odpadu powstającego podczas produkcji kawioru molekularnego. Obecnie pozostałości poprodukcyjne tego wyrobu cukierniczego są trudne do utylizacji. W przyszłości mogą służyć do użyźniania gleby.

  • Od idei do normy. ESG i zero waste jako standardy rozwoju biznesowego

    Postrzeganie biznesu ewoluuje. Dziś coraz większe znaczenie mają działania w duchu ESG i Zero Waste, które sprawiają, że przedsiębiorstwa mogą osiągać sukces, jednocześnie działając na rzecz społeczności i środowiska. To podejście staje się kierunkiem rozwoju nowoczesnego biznesu, nie tylko ze względów etycznych, ale również prawnych. Wchodząca w życie dyrektywa Unii Europejskiej dotycząca sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju[1] zobowiązuje przedsiębiorstwa do klarownego raportowania podejmowanych działań w obszarze ESG. Choć nowe przepisy stawiają przed firmami duże wyzwanie, są takie, które udowadniają, że zrównoważony rozwój jest nie tylko etyczny, ale także praktyczny i korzystny biznesowo. Joanna Legutko, wiceprezes przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśnia, jak działania na rzecz zrównoważonej produkcji i odpowiedzialności społecznej, mogą przyczynić się do wzrostu efektywności, redukcji kosztów oraz budowania silnej pozycji na rynku.

  • Czy jest realna alternatywa dla mięsa pochodzącego z uboju?

    Alternatywne dla uboju źródła pozyskiwania mięsa, takie jak namnażanie komórek w bioreaktorach, będą w najbliższych latach zyskiwać na znaczeniu. Próby „wyhodowania” mięsa toczą się już od co najmniej dwóch dekad i mniej więcej jeszcze kolejnych 10 lat potrzeba, by weszło ono na rynek. Na razie barierą pozostaje technologia, która umożliwiłaby produkcję na masową skalę, wysoka cena wytworzonych w ten sposób produktów, ale też niechęć konsumentów. Wyzwaniem będą także przepisy, które umożliwią wprowadzenie mięsa komórkowego do obrotu i konsumpcji.

  • WeLASER, coraz bliżej rolnictwa wolnego od pestycydów

    Po 3 latach pracy, międzynarodowe stowarzyszenie stworzyło narzędzie do precyzyjnego usuwania chwastów, które dowodzi, że rolnictwo bez użycia herbicydów jest w zasięgu ręki.

  • Trendy i wyzwania w branży spożywczej

    O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.

  • Wyzwania i zagrożenia polskiego rolnictwa według badania Santander Leasing

    Jakie są obecnie największe wyzwania i zagrożenia dla polskiego rolnictwa? W jaki sposób rolnicy radzą sobie z nimi oraz jak wpływają one na zmieniającą się polską wieś? Odpowiedzi na m.in. te pytania znajdują się we wnioskach z badania jakie na zlecenie Santander Leasing zrealizował Instytut Badawczy Kantar Polska.

  • Czas na pakt społeczny dla polskiego rolnictwa

    Zapewnienie godziwych dochodów rolnikom, odpowiedniej jakości i ilości żywności wszystkim mieszkańcom Polski oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich powinno stać się priorytetem dla każdego polityka i decydenta w naszym kraju - wskazują wspólnie Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia, Koalicja Ratujmy Rzeki, Koalicja Rolnictwo dla Przyrody oraz Koalicja Stop Fermom Przemysłowym.

  • Wyzwania dystrybucji dla sektora agro

    Sektor agro należy do największych i najważniejszych dla gospodarki. Od sprawnej pracy łańcuchów dostaw zależy bezpieczeństwo żywnościowe państwa i dostępność produktów w sieciach handlowych i na stołach konsumentów. Tymczasem cały sektor produkcji i dystrybucji żywności przechodzi od dwóch-trzech lat prawdziwą rewolucję. Pandemia, wojna w Ukrainie, susza na kontynencie, wzrost cen energii, wysoka inflacja – wszystkie te czynniki skumulowane w krótkim czasie spowodowały prawdziwy armagedon w branży agro. Bez szybkiej automatyzacji procesów chaos będzie się jednak pogłębiał. Jakie wyzwania czekają w najbliższych miesiącach i kwartałach łańcuchy dostaw?

  • Kolejny rok dużej zbiórki opakowań po środkach ochrony roślin

    W ciągu ostatnich 19 lat zebrano z polskiej wsi ponad 28,5 tys. ton opakowań po zużytych środkach ochrony roślin. To równowartość wagi dwóch Krzywych Wież w Pizie.

  • Trendy żywieniowe i zdrowa żywność

    Zapotrzebowanie na wysokiej jakości żywność, która sprzyja zdrowemu stylowi życia, jest silniejsze niż kiedykolwiek. Warzywa odgrywają coraz większą rolę w naszej diecie. Jednocześnie zjawiska takie jak inflacja, kryzys energetyczny i klimatyczny oraz pandemia przyczyniły się do silnej potrzeby oszczędzania pieniędzy i energii. Nawet gdy przygotowujemy posiłki, które powinny być zdrowe i korzystnych dla stylu życia, planety i portfela: jak to osiągnąć? Warto przyjrzeć się obecnym, głównym trendom.

  • Oszczędności i ochrona dzięki specjalistycznym maszynom

    Płatności rolno-środowiskowe, zaraz po ekoschematach – to dobry powód, aby do obsługi trwałych użytków zielonych i obszaru NATURA 2000 wykorzystać zaawansowane maszyny zielonkowe.

  • Rozwój rolnictwa a rozwój wsi

    Raport opublikowany w ramach cyklicznego badania „Monitoring rozwoju obszarów wiejskich (Etap IV)” – realizowanego w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN – pokazuje zmiany, jakie od lat sukcesywnie zachodzą na polskiej wsi. Liczba gospodarstw rolnych spada, podobnie jak zatrudnienie w rolnictwie, a niski stopień rozwoju funkcji pozarolniczych skutkuje emigracją ze wsi, a w rezultacie „pustynnieniem” i wyludnianiem obszarów wiejskich, pogłębianym przez szybki proces starzenia się społeczeństwa. Eksperci zwracają uwagę na postępującą dezagraryzację, która będzie jednym z największych wyzwań społeczno-gospodarczych polskiej wsi w tej dekadzie.

  • Z deszczu do kranu

    Rynek z zainteresowaniem śledzi postępy w realizacji przedsięwzięcia badawczego „Technologie domowej retencji”, mając już pierwsze wdrożenia. To jeden z licznych przykładów zainwestowania środków z Funduszy Europejskich przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

  • Środki ochrony roślin i rolnictwo precyzyjne

    Coraz więcej rolników stawia na rolnictwo precyzyjne. W ten sposób chcą oni zmaksymalizować plony i jednocześnie zminimalizować użycie środków ochrony roślin. Rolnictwo precyzyjne jest nowoczesną metodą uprawy, która wykorzystuje analizę danych i technologię. Cel: zwiększenie wydajności i nowoczesności gospodarstw rolnych.