Trendy i wyzwania w branży spożywczej
O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.
O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.
W dniach 28 i 29 listopada 2023 w Poznaniu odbędzie się 24. Konferencja Naukowa ROL-EKO pt.: „Rolnictwo ekologiczne, projektowanie, badania, eksploatacja, bezpieczeństwo i ergonomia maszyn rolniczych, leśnych i spożywczych”, organizowana przez Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny. Na temat historii i tegorocznej edycji tego wydarzenia rozmawiamy z Katarzyną Bartłomiejczak, członkinią Komitetu Organizacyjnego.
O aktualnych wyzwaniach i trendach w produkcji oraz ochronie roślin rozmawiamy z Dyrektorem Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, dr. hab. Romanem Kierzkiem, prof. IOR – PIB.
O aktualnych wyzwaniach i potrzebie automatyzacji w leśnictwie oraz o projekcie RoboFoR rozmawiamy z Prof. Pawłem Tylkiem, Kierownikiem Katedry Użytkowania Lasu, Inżynierii i Techniki Leśnej na Wydziale Leśnym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
O tym, jak za pomocą danych satelitarnych zwiększyć rentowność produkcji rolnej, poprawić kontrolę nad nawożeniem i zdobyć wiedzę na temat jakości pola rozmawiamy z Przemysławem Żelazowskim, Dyrektorem SatAgro.
Automatyzacja w rolnictwie oszczędza czas, ale przede wszystkim zwiększa wydajność pracy. O sposobach na zautomatyzowanie prac w gospodarstwie rolnym z Anną Majowicz rozmawia Dariusz Urbanowicz, rolnik z województwa dolnośląskiego, specjalizujący się w produkcji roślinnej, laureat konkursu ,,Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2016”.