sektor spożywczy

  • Spada ilość chowu klatkowego

    Już 1/3 kur znoszących jajka w Polsce jest utrzymywana w systemach alternatywnych do klatkowego - wynika z najnowszego raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Ponad 170 firm zadeklarowało rezygnację z jaj klatkowych, a prawie połowa z nich już się z tego wywiązała. Udział chowu klatkowego w Polsce spadł od 2014 r. o ponad 20 punktów procentowych.

  • SM Ryki wdraża pierwszą w Polsce technologię UV do oczyszczania solanki

    Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających w Polsce, wdraża pierwszą w kraju technologię UV do oczyszczania solanki – przełomowe rozwiązanie, które znacząco wpłynie na jakość produktów oraz zrównoważenie procesu produkcyjnego. Urządzenie, opracowane przez duńską firmę Lyras, trafi do zakładu w listopadzie 2025 roku. SM Ryki jako pierwsza mleczarnia w Polsce zdecydowała się na wdrożenie tej innowacyjnej technologii.

  • Mimo rekordowego eksportu, ceny polskiej żywności będą rosnąć

    W 2024 roku eksport polskich produktów i przetworów rolno-spożywczych wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim do rekordowej wartości w euro. Pozytywną dynamikę odnotował handel zarówno z krajami Unii, jak i spoza wspólnoty. Dalsze sukcesy polskich eksporterów będą zależały m.in. od zwiększania udziału produktów wysokoprzetworzonych w zagranicznej sprzedaży. Wszystko zależeć jednak będzie od popytu i międzynarodowych regulacji.

  • Na poprawę zdrowia wpływa regularne jedzenie jabłek

    Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.

  • Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją

    W 2024 roku eksport produktów rolno-spożywczych wyniósł 53,5 mld euro i był o 2,7 proc. większy niż rok wcześniej, podczas gdy import wzrósł o 6,7 proc. – wynika ze wstępnych danych GUS. Na wyhamowanie tempa wzrostu eksportu wpłynęło umocnienie się złotego wobec euro, co sprawiło, że polskie produkty sprzedawane za granicą podrożały. Polscy eksporterzy żywności tracą stopniowo przewagi kosztowo-cenowe, które napędzały sprzedaż zagraniczną przez ostatnie dwie dekady, więc szukają innych.

  • Otwarcie nowego Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach

    Laboratorium to kolejna ważna i potrzebna inwestycja. Kwestia jakości miodów jest bardzo istotna m.in. w kontekście konkurencji z miodami spoza UE. Działalność laboratorium jest również ważna dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas uroczystego otwarcia nowej siedziby Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach.

  • Nowe standardy przetwórstwa ziemniaków

    Trzy wydajne wagi wielogłowicowe CCW-RV marki Ishida znacząco ułatwiają realizację strategii wzrostu niemieckiego oddziału spółki Aviko, specjalizującej się w przetwórstwie ziemniaków. Urządzenia te zwiększyły wydajność o imponujące 40%, umożliwiając firmie skutecznie zaspokajać rosnące zapotrzebowanie sektora handlowego i gastronomicznego na mrożone frytki oraz inne produkty ziemniaczane.

  • Bezpieczeństwo żywności: jak automatyzacja wspiera handel, konsumentów i środowisko

    W dzisiejszych, złożonych łańcuchach dostaw śledzenie żywności jest kluczowe dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zaufania konsumentów. Identyfikowalność żywności odgrywa istotną rolę w poprawie bezpieczeństwa żywności poprzez prowadzenie szczegółowej dokumentacji surowców, dostawców i dostaw końcowych produktów.

  • Zielone korytarze dla zrównoważonego transportu towarów w Europie

    Transport drogowy, który odpowiadał za 61,3% całkowitego przewozu towarów w Unii Europejskiej w 2023 roku[1], uważany jest za jednego z największych emitentów gazów cieplarnianych pośród wszystkich gałęzi transportowych.

  • Południowcy chcą pracować w Polsce

    Obserwowany spadek liczby pracowników z Ukrainy, którzy przez ostatnie kilka lat wspierali logistykę, przemysł, przetwórstwo i rolnictwo, otwiera drzwi nowym kierunkom migracji. Szczególną uwagę przyciągają pracownicy z Ameryki Południowej i Azji.

  • Polski eksport słodyczy czekoladowych

    W latach 2020-2023 światowy eksport słodyczy wzrósł o 41 proc. W 2023 roku jego wartość wyniosła 122,7 mld USD, a prognozy przewidują wzrost do ponad 189 mld USD w 2029 roku. Polska w ubiegłym roku zajmowała 5. miejsce wśród największych eksporterów tej branży na świecie z udziałem na poziomie 6,2 proc.

  • Konsumpcja jabłek z roku na rok spada

    W październiku 2024 po jabłka sięgnęło niemal 90 proc. Polaków, o 10 pp. więcej niż we wrześniu – wynika z badania Kantar Polska. Mimo to statystyki spożycia są z roku na rok coraz gorsze, chociaż jabłka należą do najbardziej dostępnych i najzdrowszych owoców. – Wspierają serce i pomagają walczyć z komórkami nowotworowymi – podkreślają eksperci promującego zdrowe praktyki żywieniowe europejskiego programu Good Move.

  • Zielona transformacja branży rolno-spożywczej

    Unia Europejska wyznaczyła ambitne cele dotyczące wyraźnego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych do 2030 roku, a następnie osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku. Przyjęty kierunek zmian będzie miał wpływ również na system żywnościowy.

  • Polski startup DeFood wsparł wymianę handlową z Gruzją

    Ponad 60 gruzińskich farmerów zarejestrowało się w bazie dostawców międzynarodowej giełdy B2B wspierającej handel żywnością: DeFood. Czterech z nich obsługiwać będzie jedną z wiodących sieci handlowych w Polsce. To rezultaty projektu aktywizacji gruzińskich farmerów, realizowanego przez polski startup DeFood w ramach Polish Challenge Fund. Inicjatywa transferu wiedzy i innowacji finansowana jest przez polski MSZ i Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP).

  • Zielona transformacja musi uwzględniać głos biznesu i społeczeństwa

    20 listopada 2024 roku odbyła się debata „Zielona transformacja dla biznesu i społeczeństwa – jak osiągnąć cel” będąca częścią tegorocznej edycji Open Eyes Economy Summit.

  • Spot animowany informujący o Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową

    Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ 2021-2027) to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.

  • Światowe bezpieczeństwo żywnościowe wymaga zmian w diecie

    Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego na świecie wymaga znaczących zmian w systemie rolniczym – ocenia think tank Żywność dla Przyszłości. Tym bardziej że niedługo liczba ludności globalnie się zwiększy do 10 mld. Zdaniem ekspertów warunkiem jest odejście od rolnictwa przemysłowego na model rolnictwa regeneratywnego, opartego na równowadze przyrodniczej. To obejmuje także znaczące ograniczenie konsumpcji mięsa na rzecz żywności roślinnej.

  • Wyzwania zrównoważonych opakowań w sektorze rolno-spożywczym

    12 listopada 2024 r. partnerzy europejskiego projektu D4PACK współfinansowanego przez program Interreg Central Europe, zaprezentowali wyniki badań dotyczących wyzwań, z jakimi zmaga się sektor rolno-spożywczy w zakresie opakowań.

  • Rewolucja w przemyśle opakowań

    W świecie coraz bardziej świadomym wpływu tworzyw sztucznych jednorazowego użytku na środowisko przemysł opakowań stoi na rozdrożu. Poszukiwanie zrównoważonych alternatyw dla opakowań z tworzyw sztucznych nigdy nie było tak pilne, ponieważ zarówno ustawodawcy, marki, jak i konsumenci domagają się bardziej przyjaznych dla środowiska rozwiązań.

  • Raport „The Green Technology Sector in Poland”

    Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości zaprasza do zapoznania się z nowym raportem na temat polskiego sektora zielonych technologii „The Green Technology Sector in Poland”.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok