sektor spożywczy

  • System kaucyjny w Polsce: przygotowanie, wyzwania i perspektywy

    Wraz z nadchodzącym rokiem 2025 Polska staje przed wyzwaniem wprowadzenia systemu kaucyjnego, który ma być kluczowym elementem realizacji zasady rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Cel jest jasny: zmniejszyć produkcję odpadów i poprawić stan środowiska naturalnego. Jednakże droga do skutecznego wdrożenia tego systemu wydaje się wyboista, pełna wyzwań logistycznych i finansowych oraz wymaga starannego przygotowania społecznego.

  • DANONE wprowadza programy wspierające ograniczenie emisji gazów cieplarnianych

    DANONE zobowiązał się globalnie do redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2030 roku. Określone przez organizację cele zostały pozytywnie zweryfikowane zgodnie z metodyką SBTI. W ich osiągnięciu pomogą działania realizowane w ramach ośmiu programów dotyczących różnych obszarów działalności firmy na całym świecie, w tym w Polsce. Zostały one zaprezentowane w dokumencie „Danone Climate Transition Plan” i wpisują się w długofalową wizję rozwoju organizacji. Jej wyrazem jest także ogłoszona rok temu nowa strategia zrównoważonego rozwoju DANONE  Droga Pozytywnego Wpływu.

  • System MES od Queris poprawia produktywność producentów żywności i FMCG

    W sektorze produkcji żywności i FMCG rośnie presja na poprawę efektywności, która pozwoli zniwelować rosnące koszty i generować większą sprzedaż. Coraz więcej producentów przyznaje, że osiągnięcie optymalnych wyników bez cyfryzacji produkcji jest praktycznie niemożliwe. Firma Queris oferuje rozwiązanie, które poprawia produktywność nawet o 50%.

  • Producenci owoców i warzyw spodziewają się większej presji na obniżkę cen

    Wysokie temperatury w marcu i kwietniu spowodowały, że tegoroczny sezon w sadach i na plantacjach rozpoczął się o wiele wcześniej niż w poprzednich latach. – Są jednak obawy o pogodę, bo w kwietniu i maju w polskich warunkach mamy okresy chłodów i przymrozków – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak wskazuje, w tym sezonie dodatkowym wyzwaniem dla producentów będzie pogłębiający się niedobór pracowników sezonowych. Branża z uwagą przygląda się również temu, jak wpłynie na rynek powrót do 5-proc. stawki VAT-u na żywność. Obawy budzi mniejsza chęć zakupowa konsumentów i presja cenowa ze strony sieci handlowych.

  • Jak poparcie protestów przekłada się na zakupy polskich produktów?

    60% Polaków ma w planach kupować więcej polskich owoców i warzyw - wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Polska. Wśród owoców dominują jabłka, truskawki, czereśnie oraz maliny, śliwki, gruszki i borówki, wśród warzyw pomidory, ogórki, ziemniaki, marchew, cebula, kapusta i papryka.

  • Fakty i mity na temat żywności ekologicznej

    Dostęp do bioproduktów umożliwia konsumentom podejmowanie świadomych i odpowiedzialnych wyborów żywieniowych – takich, które uwzględniają nie tylko troskę o siebie i bliskich, ale również dobro planety, szczególnie w dobie zmian klimatycznych. Mimo że 81,9 proc.[i] ankietowanych Polaków deklaruje kupowanie żywności ekologicznej, na jej temat nadal krąży wiele szkodliwych, utartych i w dalszym ciągu powielanych mitów. Jak w gąszczu sprzecznych informacji odnaleźć te prawdziwe? Co kryje w sobie certyfikowana żywność znakowana symbolem Euroliścia, a czego w niej na pewno nie znajdziemy? Rozmowa z prof. Zbigniewem Karaczunem z Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

  • Olejomaty sposobem na zwiększenie poziomu odzysku odpadów

    Ustawa kaucyjna odbierze samorządom możliwość wykazywania recyklingu butelek PET i szklanych w poziomach odzysku. Tę lukę można zastąpić zużytym olejem kuchennym, a pomogą w tym olejomaty – przekonuje Małgorzata Rdest, wiceprezes EMKA S.A.

  • Innowacyjny recyklomat pojawi się na rynku!

    W Poznaniu powstaje polski recyklomat (butelkomat), który zwróci środki na konto bez użycia karty płatniczej. Obecnie Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny i firma Czysta Polska poszukują podmiotów, które przetestują urządzenie. Pilotaż ma odbyć się w okresie letnim.

  • Trwa ocena wniosków w ramach wsparcia na przetwarzanie lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych

    KPO: wsparcie dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw oraz na centra przechowalniczo-dystrybucyjne – zawarto umowy na 2,1 mld zł.

  • Ceny produktów rolnych w styczniu 2024 roku

    Ceny skupu podstawowych produktów rolnych takich, jak pszenica, żyto, żywiec wołowy, żywiec wieprzowy, drób, mleko krowie, spadły w styczniu 2024 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 2,5%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (o 16,1%).

  • Czy białko roślinne i zamienniki mięsa to przyszłość żywienia?

    Roślinne burgery, kotlety czy parówki plant-based są coraz częściej dostępne na sklepowych półkach, a sięgają po nie nie tylko weganie i wegetarianie. Według badania InsightOut Lab blisko połowa polskich konsumentów próbowała już – głównie z ciekawości – produktów tego rodzaju. 65 proc. z nich uważa, że są smaczne, a 43 proc. zaczęło kupować je regularnie. – To jest coś, co jest obecnie gorącym tematem, powiązanym m.in. z troską o dobrostan zwierząt. Stąd rosnące zainteresowanie białkami roślinnymi – mówi Mateusz Kowalewski, prezes zarządu Hortimex.

  • Wzrost polskiego handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi

    Przychody z polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych od początku 2023 r. utrzymują się na poziomie wyższym niż przed rokiem. W okresie styczeń–listopad 2023 r. wartość sprzedaży produktów rolno-spożywczych za granicę wyniosła 47,8 mld EUR (219 mld zł) i była o 8,9% wyższa niż w analogicznym okresie roku 2022. Jednocześnie import produktów rolno-spożywczych wyniósł 30,5 mld EUR (140 mld zł) i był o 4% wyższy niż przed rokiem. Szybsze tempo wzrostu wartości eksportu niż importu spowodowało duży wzrost dodatniego salda handlu zagranicznego, które w okresie styczeń–listopad 2023 r. ukształtowało się na poziomie 17,3 mld EUR (79 mld zł), o 18,9% wyższym r/r.

  • Trendy w branży spożywczej w Polsce w 2024 roku

    Rosnące ceny energii i wody oraz kryzys energetyczny będą wywierać presję na producentów żywności, aby szukali bardziej zrównoważonych i efektywnych energetycznie metod produkcji.

  • Certyfikaty na importowaną do Wielkiej Brytanii żywność

    Polscy przewoźnicy, którzy zajmują się przewozami do Wielkiej Brytanii muszą przygotować się na kolejne zmiany. Od 31 stycznia Wielka Brytania będzie wymagać certyfikatów, tzw. Export Health Certificate (EHC). Nowe przepisy dotyczą przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także roślin, owoców i warzyw.

  • Użyźnianie gleby kawiorem molekularnym

    Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego pracują nad wykorzystaniem w gospodarce ekologicznej odpadu powstającego podczas produkcji kawioru molekularnego. Obecnie pozostałości poprodukcyjne tego wyrobu cukierniczego są trudne do utylizacji. W przyszłości mogą służyć do użyźniania gleby.

  • Jadalne opakowania z SGGW

    Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pracują nad stworzeniem opakowań do żywności, które mogą w przyszłości zastąpić opakowania z tworzyw sztucznych. Opakowania przyszłości mają być przyjazne środowisku i… jadalne.

  • Czy jest realna alternatywa dla mięsa pochodzącego z uboju?

    Alternatywne dla uboju źródła pozyskiwania mięsa, takie jak namnażanie komórek w bioreaktorach, będą w najbliższych latach zyskiwać na znaczeniu. Próby „wyhodowania” mięsa toczą się już od co najmniej dwóch dekad i mniej więcej jeszcze kolejnych 10 lat potrzeba, by weszło ono na rynek. Na razie barierą pozostaje technologia, która umożliwiłaby produkcję na masową skalę, wysoka cena wytworzonych w ten sposób produktów, ale też niechęć konsumentów. Wyzwaniem będą także przepisy, które umożliwią wprowadzenie mięsa komórkowego do obrotu i konsumpcji.

  • Trendy rynkowe, a produkcja sadownicza metodami zrównoważonymi

    Rośnie zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością. Dla 57 proc. Polaków istotne jest, czy owoce nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin i pestycydów – wskazuje badanie Indicatora przeprowadzone dla Związku Sadowników RP. To też zmienia podejście rolników i sadowników do produkcji. W odchodzeniu od rolnictwa opartego na stosowaniu dużej ilości sztucznych nawozów pomocne jest zastosowanie nowych systemów: produkcji integrowanej, ekologicznej i systemu „zero pozostałości”. – Zrównoważona produkcja owoców to konieczność – przekonuje prof. dr hab. Joanna Puławska z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

  • Naturalna żywność staje się podstawowym wymogiem wobec producentów

    – Konsumenci oczekują, że naturalność ma być oczywistością, czymś podstawowym. Jeszcze kilkanaście lat temu to był na rynku pewien wyróżnik, dzisiaj to jest już standardem. Wiele marek przeszło na komunikację produktów pod kątem naturalności składu – zauważa Anna Sambor, dyrektorka marketingu Herbapolu Lublin. Jak wskazuje, popularność naturalnej żywności – wytworzonej w prosty sposób, z podstawowych składników – wynika z coraz większej dbałości konsumentów o zdrowie i środowisko, a wartość tego segmentu będzie nadal rosnąć. Konsumenci często mają jednak problem z definicją naturalnych produktów, na ogół utożsamiając je z żywnością bio i eko.

  • Trendy i wyzwania w branży spożywczej

    O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok