sektor spożywczy

  • Viterra wspiera ważny region dla rozwoju polskiego rolnictwa

    W ostatnich latach tempo rozwoju polskiego rolnictwa stale rośnie, co znajduje swoje potwierdzenie w rekordowych zbiorach oraz wzmożonym eksporcie polskich produktów. Mimo wszystko wielu rolnikówwciąż boryka się z wykluczeniem transportowym czy utrudnionym dostępem do specjalistycznych magazynów, w których mogliby bezpiecznie przechowywać swoje plony. W odpowiedzi na te wyzwania firma Viterra, światowy lider w handlu zbożem i oleistymi roślinami, planuje rozbudować swoje magazyny o pojemności co najmniej 100 000 ton oraz zainwestować w infrastrukturę kolejową na obszarach najdalej oddalonych od portów.

  • Wdrożenie proekologicznych zmian w mleczarstwie przełoży się na wzrost cen nabiału

    Polska branża mleczarska przygotowuje się do zielonych zmian wynikających m.in. z unijnych strategii bioróżnorodności i „Od pola do stołu”, które są częścią Europejskiego Zielonego Ładu, oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju, w tym raportowania ESG. Wdrożenie zmian będzie kosztowne, co może się przełożyć na ceny produktów. Problem w tym, że świadomość tych zadań wśród podmiotów z branży wciąż nie jest powszechna. Część uważa, że skoro ich skala działalności jest za mała i wymogi raportowania ESG nie dotyczą ich bezpośrednio, to nie muszą nic robić w tym kierunku. Tymczasem bez przyłożenia wagi do tego zagadnienia nawet te mniejsze firmy będą się musiały liczyć z problemami, chociażby we współpracy z sieciami handlowymi.

  • Czas na pakt społeczny dla polskiego rolnictwa

    Zapewnienie godziwych dochodów rolnikom, odpowiedniej jakości i ilości żywności wszystkim mieszkańcom Polski oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich powinno stać się priorytetem dla każdego polityka i decydenta w naszym kraju - wskazują wspólnie Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia, Koalicja Ratujmy Rzeki, Koalicja Rolnictwo dla Przyrody oraz Koalicja Stop Fermom Przemysłowym.

  • Szkodliwość ultraprzetworzonej żywności

    Nowe badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność może uzależniać tak samo jak palenie, picie alkoholu i hazard, a rezygnacja z niej może być równie trudna. Tymczasem taka żywność przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka, otyłości czy chorób serca.

  • Interwencje pszczelarskie – pieniądze na kontach beneficjentów

    Blisko 41 mln zł wypłaciła ARiMR beneficjentom, którzy ubiegali się o wsparcie w ramach trzech interwencji pszczelarskich finansowanych z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Nabory trwały do 24 kwietnia 2023, wszyscy którzy spełnili warunki, otrzymali pomoc.

  • Rośnie konsumpcja porzeczek

    Liczba konsumentów porzeczek rośnie systematycznie. Trend dotyczy zarówno czarnej, jak i czerwonej porzeczki i ich przetworów. Czarną porzeczkę i jej przetwory je ponad 1/4 Polaków, czerwoną w lecie jadła blisko 1/3. To najwyższy wyniki w historii realizowanego od 4 lat comiesięcznego monitoringu konsumpcji. Trend komentuje Piotr Baryła, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

  • Czy minikiwi to polski superowoc?

    Jesienią owoce jagodowe kończą swój sezon. Jednak nie sezon na minikiwi, mały kuzyn znanego i lubianego kiwi. Z tym wyjątkiem, że minikiwi rośnie w Polsce, a nasz kraj jest pionierem w uprawie tego owocu. Co ma takiego wspaniałego minikiwi, jakie związki w nim dominują i kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

  • Rośnie konsumpcja owoców i warzyw

    Według badań Kantar sezon 2023 wzmocnił trend rosnącej konsumpcji owoców i warzyw. Kilkanaście gatunków regularnie notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków - warzywa i owoce stanowiły minimum połowę tego, co jedli w każdym posiłku. O wyzwaniach edukacji żywieniowej dietetyczki Monika Stromkie-Złomaniec, Milena Nosek i Agata Lewandowska oraz Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

  • Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty

    Analitycy agencji badawczej Kantar Polska podkreślają, że spożycie warzyw i owoców w ciągu ostatnich trzech miesięcy wzrosło niemal do tak wysokiego poziomu, jaki został odnotowany w czasach pandemii. Z badań wynika, że Polacy bardzo chętnie włączają je do menu, sugerując się nie tylko smakiem i sezonowością, ale także dość niskimi cenami w porównaniu do innych produktów. Nie bez znaczenia jest również to, skąd pochodzą ulubione jabłka, maliny, arbuzy czy pomidory. Wybierając te z lokalnych upraw, możemy bowiem zredukować ślad węglowy i zadbać o środowisko naturalne.

  • Metody i techniki AI wykorzystywane w projektach R&D

    Sztuczna inteligencja znajduje powszechne zastosowanie w projektach badawczo-rozwojowych. Wykorzystanie nowoczesnych technologii do tworzenia innowacyjnych rozwiązań pozwala budować konkurencyjność firm, tworzyć nowe trendy i zmieniać oblicze znanego nam świata. Techniką, która rewolucjonizuje branżę R&D, jest między innymi uczenie maszynowe, umożliwiające inteligentnym systemom podejmowanie decyzji na podstawie rezultatów badań.

     

  • Czy rośnie zainteresowanie polską żywnością?

    W 2022 roku padł nowy rekord w eksporcie polskich artykułów rolno-spożywczych. Na zagraniczne rynki trafiły polskie produkty o wartości 47,6 mld euro, co oznacza 27-procentową dynamikę wzrostu. Tym samym Polska zajmuje 7 pozycję w Unii Europejskiej, ze znaczącą przewagą nad kolejną w rankingu Danią. Jakie produkty cieszą się największym zainteresowaniem konsumentów? W jakich krajach szczególnie doceniają jakość i smak polskiej żywności? W czym tkwi sekret naszych lokalnych produktów?

  • Piwo ekologiczne ze starożytnego zboża

    Hooded Black Barley Pils to pierwsze piwo pod nową marką AleBrowar Organic. Powstało na bazie czarnego jęczmieniapradawnego zboża o unikalnych właściwościach odżywczych. Piwna premiera jest m.in. efektem współpracy z Politechniką Bydgoską, która przez ponad 40 lat pracowała nad odtworzeniem pierwotnych, starożytnych gatunków jęczmienia.

     

  • Robotyzacja procesów produkcyjnych niezbędnym wyzwaniem najbliższych lat

    Nadchodzące lata będą przynosić nieuniknione wyzwania dla sektora produkcyjnego w postaci robotyzacji procesów produkcyjnych. Rozwój robotyki i automatyzacji stanie się kluczowym czynnikiem transformującym branżę, zapewniającą innowacyjne rozwiązania i efektywność operacyjną. Zdaniem eksperta Centrum Badań i Rozwoju Technologii dla Przemysłu S.A. Pawła Witczaka, robotyzacja procesów produkcyjnych jest istotna, ale proces nie jest prosty do przeprowadzenia.

     

  • Wpływ produkcji żywności na kondycję planety

    Wiek XXI możemy określić mianem wieku sprzeczności – z jednej strony ciągle zbyt wielu ludzi (w tym dzieci) cierpi z powodu niedożywienia i umiera z głodu, z drugiej marnowane są ogromne ilości żywności – ok. 1,6 miliarda ton w skali świata i ok. 170 mln ton w skali Unii Europejskiej[1] – a wielu ludzi nieprawidłowo się odżywia, cierpi na otyłość, nadwagę i choroby dietozależne. Niepokój powodują także kryzysy – klimatyczny i ekologiczny. To sprawia, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego obecnemu i przyszłym pokoleniom staje się coraz większym wyzwaniem, zarówno globalnie, jak i lokalnie.Warto zwrócić uwagę na ten problem, a także potrzebę edukacji i wyznaczenie kierunku zmian w zakresie wpływu produkcji żywności na stan środowiska naturalnego i zdrowie populacji.

  • DPD Food otwiera dostęp do produktów regionalnych i ekologicznych

    O praktycznym zastosowaniu usługi DPD Food – rozmowa z pomysłodawcą i założycielem portalu LokalnyRolnik.pl, Andrejem Modicem.

  • Jadalne opakowania z wytłoków oliwek

    Wytłoki z oliwek stanowią podstawę mieszanki do produkcji jadalnych opakowań i naczyń, wynalezionej przez zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej.

     

  • Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

    Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej żywności jest wprowadzanie odpowiednich zmian w każdym elemencie łańcucha dostaw. Kluczową rolę odgrywają w nim rolnicy, którzy coraz częściej decydują się na wdrażanie praktyk rolnictwa węglowego, poprawiając tym samym jakość plonów i żywności, która trafia na nasze stoły.

  • Cechy transportu płynnych produktów spożywczych

    W przemyśle spożywczym istotną wartością jest zaufanie klientów do kupowanych produktów. Bezpieczeństwo czy wysoka jakość nie mogą ulegać wątpliwości, bo na szali leży nie tylko decyzja zakupowa, ale także zdrowie. Dotyczy to również płynnych wyrobów, których transport podlega chyba najbardziej restrykcyjnym zasadom i przepisom.

  • SIMP: wyniki XVI edycji ogólnopolskiego konkursu na „Najlepsze Osiągnięcie Techniczne Roku 2022”

    „Stanowisko naukowo-badawcze do pasteryzacji żółtka, białka i masy jajowej oraz zagospodarowania niepełnowartościowych jaj” zajęło pierwsze miejsce w konkursie na „Najlepsze Osiągnięcie Techniczne 2022 Roku”, organizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, w kategorii: prace i stanowiska naukowo-badawcze.

     

  • Import towarów rolno-spożywczych z Ukrainy

    Importerzy produktów rolno-spożywczych z Ukrainy oraz firmy transportowo-spedycyjne, które zajmują się ich obsługą mogą odetchnąć z ulgą. Komisja Europejska osiągnęła porozumienie z Polską i czterema innymi krajami unijnymi, które wprowadziły zakaz przywozu ukraińskich towarów. Na kilka z nich nadal obowiązują restrykcje, możliwy jest jedynie tranzyt tych produktów przez nasz kraj.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok