MRiRW: nowe przepisy w 2024 roku
Wraz z nadejściem roku 2024 r. weszły lub wkrótce wejdą w życie nowe przepisy dotyczące rolnictwa.
Wraz z nadejściem roku 2024 r. weszły lub wkrótce wejdą w życie nowe przepisy dotyczące rolnictwa.
Postrzeganie biznesu ewoluuje. Dziś coraz większe znaczenie mają działania w duchu ESG i Zero Waste, które sprawiają, że przedsiębiorstwa mogą osiągać sukces, jednocześnie działając na rzecz społeczności i środowiska. To podejście staje się kierunkiem rozwoju nowoczesnego biznesu, nie tylko ze względów etycznych, ale również prawnych. Wchodząca w życie dyrektywa Unii Europejskiej dotycząca sprawozdawczości w zakresie zrównoważonego rozwoju[1] zobowiązuje przedsiębiorstwa do klarownego raportowania podejmowanych działań w obszarze ESG. Choć nowe przepisy stawiają przed firmami duże wyzwanie, są takie, które udowadniają, że zrównoważony rozwój jest nie tylko etyczny, ale także praktyczny i korzystny biznesowo. Joanna Legutko, wiceprezes przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśnia, jak działania na rzecz zrównoważonej produkcji i odpowiedzialności społecznej, mogą przyczynić się do wzrostu efektywności, redukcji kosztów oraz budowania silnej pozycji na rynku.
Wdrażanie strategii ESG (Environmental, Social, Governance) z uwzględnieniem strony marketingowej może przynieść przedsiębiorstwu rolniczemu liczne korzyści. Wzrost zaufania klientów, unowocześnienie wizerunku i przede wszystkim – przyciąganie nowych interesariuszy, to obszary wobec których żaden przedsiębiorca nie powinien przechodzić obojętnie. Anna Szurlej – ekspert Reo.pl, pierwszej w Polsce platformy handlu zieloną energią skierowanej do biznesu przekonuje, że aspekty widoczne okiem Działu Marketingu związane z postulatami ESG odzwierciedlają potrzeby, które należy zagospodarować w branży rolniczej.
Alternatywne dla uboju źródła pozyskiwania mięsa, takie jak namnażanie komórek w bioreaktorach, będą w najbliższych latach zyskiwać na znaczeniu. Próby „wyhodowania” mięsa toczą się już od co najmniej dwóch dekad i mniej więcej jeszcze kolejnych 10 lat potrzeba, by weszło ono na rynek. Na razie barierą pozostaje technologia, która umożliwiłaby produkcję na masową skalę, wysoka cena wytworzonych w ten sposób produktów, ale też niechęć konsumentów. Wyzwaniem będą także przepisy, które umożliwią wprowadzenie mięsa komórkowego do obrotu i konsumpcji.
Rośnie zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością. Dla 57 proc. Polaków istotne jest, czy owoce nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin i pestycydów – wskazuje badanie Indicatora przeprowadzone dla Związku Sadowników RP. To też zmienia podejście rolników i sadowników do produkcji. W odchodzeniu od rolnictwa opartego na stosowaniu dużej ilości sztucznych nawozów pomocne jest zastosowanie nowych systemów: produkcji integrowanej, ekologicznej i systemu „zero pozostałości”. – Zrównoważona produkcja owoców to konieczność – przekonuje prof. dr hab. Joanna Puławska z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
O aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym rozmawiamy z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A.
Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa. Również Komisja Europejska w ramach strategii „Od pola do stołu” pracuje nad nowymi regulacjami prawnymi, które mają na celu redukcję stosowania nawozów sztucznych w krajach członkowskich nawet o połowę. Eksperci przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśniają, czym są, jak je stosować oraz jakie korzyści przynoszą ogrodnikom.
Wykorzystywanie OZE do pokrywania energetycznych potrzeb przedsiębiorców nie zawsze zapewni im pełną realizację strategii ESG, jednak bez OZE pełna realizacja strategii ESG nie jest w ogóle możliwa – mówi wiceprezes zarządu Reo.pl Grzegorz Tomasik. Wiele przedsiębiorstw, które dziś korzysta z zielonej energii lub też ją wytwarza, nadal jest daleko od kompleksowego podejścia do ESG i pełnego zrozumienia istoty zmiany, jaka czeka cały biznes.
Choć rok 2023 jeszcze trwa, mamy już wystarczająco dużo danych, aby dość dokładnie prognozować, jak zostanie podsumowany – widoczne są np. spadki wolumenu produkcji roślinnej w Unii Europejskiej. Obecna sytuacja wpływa jednak również na kolejny sezon, o czym dobitnie mogą się przekonać europejscy rolnicy, którzy z powodu gwałtownych opadów musieli znacznie opóźnić proces wysiewania pszenicy ozimej.
12 proc. wypadków w rolnictwie to te z udziałem maszyn (KRUS, 2022). Co zrobić, by było ich mniej? I jakie zagrożenie może stanowić dla nas kosiarka do trawy?
O rozwiązaniach poprawiających bezpieczeństwo, a także o testach, jakie muszą przejść urządzenia Małgorzata Lamperska rozmawia z Katarzyną Bartłomiejczak, kierownikiem Laboratorium Badawczego Maszyn Rolniczych w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym.