Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?
Joanna Legutko, doradca ogrodniczy i wiceprezes przedsiębiorstwa W.Legutko podpowiada, jak ożywić glebę po zimie, aby wiosną i latem cieszyć się efektywnymi plonami.
Regularne monitorowanie stanu gleby i odpowiednie reagowanie na jej potrzeby przez cały rok jest kluczowe dla osiągnięcia zdrowych i obfitych plonów. Po długim okresie zimowej hibernacji nadszedł czas, aby rozpocząć aktywności w ogrodzie i przygotować glebę do upraw. Warto śledzić prognozy pogody, bo prace rozpoczynamy, gdy zniknie pokrywa śnieżna i zapowiadana jest dodatnia temperatura. Ziemia nie powinna być grząska, aby łatwiej nam się pracowało.
- Odchwaszczanie i spulchnianie
Przygotowanie poletka pod uprawy zacznij od porządków, czyli usunięcia chwastów i resztek roślin z poprzedniego sezonu. Odrzuć też kamienie i rozbij bryły ziemi. Niestety po zimie bardzo często ziemia jest twarda i zbita. Właśnie dlatego wato ją przekopać na głębokość ok. 15-30 cm. Spulchniona i napowietrzona zapewni nam efektywne uprawy. W przypadku małego terenu możesz użyć do tego zabiegu łopaty lub wideł. Na większej powierzchni lepiej sprawdzi się glebogryzarka.
- Ocena stanu gleby i poprawa jej jakości
Należy ocenić stan i jakość gleby. Sprawdź, czy jest mokra, sucha, zbita lub luźna. To pomoże określić, jakie działania są potrzebne. W przypadku ziemi suchej i piaszczystej, która posiada niską zdolność do zatrzymywania wody, należy zadbać o większą gęstość. Warto dodać do niej mieloną glinę oraz kompost, mieszając je z ok. 20 cm warstwą wierzchnią. Można też zastosować naturalne wspomagacze gleby jak diatomit, który zwiększa retencję wody w glebie.
Gdy mamy do czynienia ze zbitą, tzw. gliniastą glebą postępujemy odwrotnie. Chcemy ją rozluźnić i zwiększyć jej przepuszczalność. Taki efekt uzyskamy, dodając do niej piasek lub drobny żwir. Podobnie, jak w przypadku gleby suchej — mieszamy je z ok. 20 cm warstwą wierzchnią. Warto dodać także kompost.
- Nawożenie
Jeśli nie zastosowałeś obornika jesienią, to możesz wymieszać glebę z kompostem, obornikiem granulowanym lub nawozem dedykowanym warzywom, lub kwiatom – w zależności od upraw, które planujesz. Dodadzą glebie składników organicznych, poprawiając jej strukturę i zwiększając zdolność do zatrzymywania wody. Świetnie sprawdzi się do tego celu mączka bazaltowa, której skład jest bogaty w makro i mikroelementy oraz minerały, takie jak krzemionka, tlenki żelaza, magnez, wapń i potas. Produkt ten można stosować samodzielnie lub jako dodatek do nawozów naturalnych (kompostu, obornika czy gnojówki).
- Ustalenie pH
Większość roślin dobrze rozwija się w glebie o neutralnym pH 6,0-7,0. Jeśli planujemy uprawę odmian, które preferują bardziej kwaśne środowisko, należy oddzielić je od pozostałych. Odczyn pH gleby z łatwością sprawdzimy przy pomocy kwasomierza. Neutralność ziemi uzyskamy przy pomocy wapna lub dolomitu, które mieszamy z ziemią. Z kolei większą kwasowość zapewni kora sosnowa lub kwaśny torf. Ważne, aby taki zabieg wykonać na kilka tygodni przed zastosowaniem nawozów.
- Planowanie uprawy
Teraz możesz zaplanować swoje uprawy. Warto zrobić to wcześniej i niezwłocznie zaopatrzyć się w nasiona. Będziesz mieć czas, aby uzupełnić swoją wiedzę oraz ewentualne braki produktowe.
Przygotowanie ziemi do sezonu to kluczowy krok w osiągnięciu udanych upraw i obfitości plonów. Pamiętaj o regularnej pielęgnacji ogrodu i monitorowaniu stanu gleby, aby zapewnić zdrowy rozwój roślin przez cały sezon. Przy uprawie ogrodu pamiętajmy także o dobru środowiska, korzystając z naturalnych nawozów i magazynując wodę deszczową.
Źródło: W. Legutko