uprawy

  • Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo

    Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

  • Uprawa buraka cukrowego, a ograniczanie środków ochrony roślin

    Choć producenci cukru zdają sobie sprawę z zagrożeń klimatycznych, jakie grożą nam i kolejnym pokoleniom, to zwracają uwagę na potrzebę zastanowienia się nad drogą dojścia do celów, w taki sposób, by nie uderzać w uprawy.  Z tego powodu producenci cukru liczą na weryfikację założeń Zielonego Ładu. – Drastyczne ograniczanie środków ochrony roślin czy też nawozów nie pozwoli na dalszą uprawę buraka cukrowego – podkreśla Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

  • SpaceX wspiera rolników

    John Deere ogłosił zawarcie umowy ze SpaceX w celu zapewnienia rolnikom najnowocześniejszej usługi łączności satelitarnej. Dzięki sieci Starlink rolnicy pożegnają się z kłopotami z łącznością i w pełni wykorzystają technologie rolnictwa precyzyjnego. Na nowoczesne, wydajne rolnictwo precyzyjne składa się szereg zaawansowanych technologii, które naszym zdaniem powinny być w zasięgu ręki każdego profesjonalisty –mówi Bartosz Białas z John Deere Polska.

  • Ciągniki pracujące przy specjalistycznych uprawach

    Produkcja owoców miękkich i warzyw stawia Polskę w ścisłej czołówce w Unii Europejskiej. Jesteśmy drugim producentem truskawek, a w zbiorach brokułów czy kalafiorów zajmujemy odpowiednio czwarte i szóste miejsce. Naszym rolnikom pomagają w tym wyspecjalizowane maszyny, także ze stajni CLAAS.

  • 5 kroków na przygotowanie ziemi do sezonu

    Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?

  • Wiosenne nawożenie upraw - oziminy i zboża jare

    Dlaczego wczesnowiosenne nawożenie upraw jest istotne, jakich substancji odżywczych potrzebują w tym czasie oziminy i zboża jare oraz w jaki sposób technologia McCormick stanowi w tym zakresie nieocenione wsparcie? Zapraszamy do lektury.

  • Zaskorupianie gleb rolniczych osłabia wschody roślin i oczekiwany plon

    Zaskorupianie gleb rolniczych wywoływane jest przez kilka czynników. Bez względu na ich pochodzenie, osłabia ono wschody roślin i oczekiwany plon. Oto rozwiązanie: PÖTTINGER ROTOCARE – prawdziwy terminator skorupy glebowej.

  • Jak stosować nawozy ekologiczne?

    Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa. Również Komisja Europejska w ramach strategii „Od pola do stołu” pracuje nad nowymi regulacjami prawnymi, które mają na celu redukcję stosowania nawozów sztucznych w krajach członkowskich nawet o połowę.Eksperci przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśniają, czym są, jak je stosować oraz jakie korzyści przynoszą ogrodnikom.

  • 30 lat współpracy z polskimi rolnikami

    Wspólnie z rolnikami PepsiCo Polska świętuje 30 lat działania Programu Agrarnego firmy w Polsce. W 1993 r. podjęto współpracę z polskimi gospodarstwami w zakresie upraw i dostaw ziemniaków, która trwa do dzisiaj. Z polskich pól pozyskiwany jest najwyższej jakości surowiec do produkcji kultowych chipsów Lay’s. Codzienną pracę rolników wspiera Dział Agro PepsiCo Polska badając glebę, analizując potrzeby w zakresie wydajności upraw, przechowywania i dostaw ziemniaków, a także ich jakości. W ten sposób firma wnosi wkład w modernizację i rozwój polskiego sektora produkcji ziemniaka przemysłowego. Firma współpracuje obecnie z ponad 70 gospodarstwami w całej Polsce 3 z nich uczestniczą
    w Programie od początku.

  • Uniwersalność zastosowania siewnika i jego możliwości w kontekście WPR

    Mechanizacja siewu przyszła znacznie później niż sama technologia obróbki ziemi. Cały czas trwa nieustanny postęp w technice siewu nasion – jednak zawsze jest on podporządkowany danej technologii produkcji. Obecnie poszukiwane są możliwości mieszanych technik siewu wraz z płytką uprawą gleby i jej wymieszaniem z resztkami pożniwnymi. Oto rozwiązania techniczne PÖTTINGER.

  • Czas na pakt społeczny dla polskiego rolnictwa

    Zapewnienie godziwych dochodów rolnikom, odpowiedniej jakości i ilości żywności wszystkim mieszkańcom Polski oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich powinno stać się priorytetem dla każdego polityka i decydenta w naszym kraju - wskazują wspólnie Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia, Koalicja Ratujmy Rzeki, Koalicja Rolnictwo dla Przyrody oraz Koalicja Stop Fermom Przemysłowym.

  • Orka – przeżytek czy niezbędny element rolnictwa?

    Choć dla wielu rolników uprawa bez orki nie istnieje, nie jest to najbardziej przyjazna dla zdrowia gleby praktyka. Co za tym idzie, coraz częściej borykamy się ze zubożeniem i erozją gleby. Okazuje się jednak, że przechodząc na uprawę bezorkową, możemy nie tylko poprawić stan podłoża, ale także zaoszczędzić pieniądze na nawożeniu i zmaksymalizować plony.

  • Rekordowy zbiór buraka cukrowego

    Na terenie gospodarstwa rolnego Justyny i Przemysława Galas, w dniu 28 października 2023 r., w asyście sędziego z Biura Rekordów, został ustanowiony nowy rekord Polski w zbiorze buraka cukrowego. Plon, jaki osiągnęło gospodarstwo wynosi 137,25 t/ha w przeliczeniu na polaryzację 16%. Tak imponujący wynik był możliwy dzięki indywidualnie dobranej technologii w ramach programu „Idę po Rekord” prowadzonego przez Grupę Chemirol.

  • Dobrze opracowany płodozmian ma znaczenie

    Płodozmian jest niezwykle istotną praktyką rolniczą, która wpływa korzystnie m.in. na jakość podłoża. Pozwala także na optymalne wykorzystanie zasobów glebowych oraz zwiększenie wydajności upraw. Większość polskich rolników stosuje płodozmian w bardzo uproszczonej formie, podczas gdy ten wymaga starannego planowania i odpowiedniej wiedzy.

  • Terminy stosowania nawozów jesienią

    Terminy jesiennego stosowania nawozów zawierających w składzie azot na gruntach ornych są przewidziane w rozporządzeniu.

  • Rośnie konsumpcja porzeczek

    Liczba konsumentów porzeczek rośnie systematycznie. Trend dotyczy zarówno czarnej, jak i czerwonej porzeczki i ich przetworów. Czarną porzeczkę i jej przetwory je ponad 1/4 Polaków, czerwoną w lecie jadła blisko 1/3. To najwyższy wyniki w historii realizowanego od 4 lat comiesięcznego monitoringu konsumpcji. Trend komentuje Piotr Baryła, prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

  • Czy minikiwi to polski superowoc?

    Jesienią owoce jagodowe kończą swój sezon. Jednak nie sezon na minikiwi, mały kuzyn znanego i lubianego kiwi. Z tym wyjątkiem, że minikiwi rośnie w Polsce, a nasz kraj jest pionierem w uprawie tego owocu. Co ma takiego wspaniałego minikiwi, jakie związki w nim dominują i kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

  • Zwalczanie chwastów w uprawie bezorkowej zbóż

    Coraz wyższe koszty prowadzenia produkcji rolniczej stymulują zmiany w dotychczasowym sposobie uprawy roli. Zwłaszcza gospodarstwa wielkoobszarowe rezygnują „z pługa”, czyli metody tradycyjnej, która jest kosztowna oraz czasochłonna i przechodzą do uproszczonych sposobów uprawy (uprawa bezorkowa) polegających na ograniczeniu zabiegów polowych.

  • Skutki katastrof naturalnych

    W ostatnich 40 latach liczba katastrof naturalnych wzrosła ponad dwukrotnie. Straty są liczone w miliardach dolarów, a tylko niecałe 40 proc. jest ubezpieczonych.  Tylko w latach 2019–2021 na świecie miało miejsce ponad 560 katastrof naturalnych, które spowodowały łączne straty sięgające 620 mld dol. Te liczby są coraz większe, ponieważ wraz ze zmianami klimatycznymi rośnie też częstotliwość fali upałów, suszy i gwałtownych opadów, powodujących powodzie błyskawiczne, podtopienia, osuwiska i inne katastrofalne zdarzenia. Ich skutkiem są nie tylko zgony i zniszczona infrastruktura, ale i straty w gospodarce – wynika z nowego raportu opracowanego przez Polską Izbę Ubezpieczeń i firmę doradczą EY. Pokazuje on, że w realnym scenariuszu, zakładającym wzrost globalnej temperatury o 2 stopnie Celsjusza do 2050 roku, polskie PKB straci prawie 8 proc.

  • Skuteczny biostymulator wpływa na wzrost upraw

    Polscy rolnicy coraz częściej sięgają po innowacyjne rozwiązania zwiększające efek­tywność i opłacalność produkcji rolnej. Stosują coraz częściej produkty, które zwiększa­ją wydajność upraw bez negatywnego wpływu na środowisko. Dlatego w ostatnich latach na polskim rynku poszerza się oferta stymulatorów wzrostu oraz nawozów o działaniu biostymulującym. Wśród dostępnych produktów można wyróżnić m.in. preparaty zawierające aminokwasy.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok