uprawy

  • Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw

    Od 20 czerwca do 22 lipca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw mogą się ubiegać o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie jest realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową.

  • Warto jeść polskie truskawki

    Jednym z zadań realizowanym przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych.

  • Rolnictwo regeneratywne i niższy poziom emisji gazów cieplarnianych

    ADM  i Bayer ogłosiły dziś rozszerzenie współpracy przewidującej wspólne działanie z rolnikami w celu dalszego rozwoju stosowania regeneratywnych praktyk rolniczych w Europie.

  • Zarządzanie gospodarstwem w chmurze według CLAAS

    Zarządzanie maszyną w chmurze. CLAAS wprowadza jeszcze bardziej wygodny dla rolników i operatorów maszyn system Connect 3.0. Zastąpi on sprawdzone i docenione Connect 2.0 i 365FarmNet.

  • Właściwości ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie w przemyśle

    Ekstrakty roślinne przebojem zdobywają popularność w różnych branżach, od przemysłu spożywczego po kosmetyczny i farmaceutyczny. Są to skoncentrowane formy substancji aktywnych pozyskiwanych z roślin, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych i funkcjonalnych. Prognozy wskazują, że do 2025 roku wartość rynku ekstraktów wzrośnie do 59,4 miliarda USD. Tak dynamiczny rozwój jest wynikiem rosnącej świadomości konsumentów na temat negatywnych skutków stosowania składników syntetycznych oraz korzyści zdrowotnych, jakie mamy w następstwie stosowania naturalnych wyciągów roślinnych.

  • Zniszczone uprawy a ich ubezpieczenie

    Przymrozki w pierwszej połowie maja na znacznym obszarze kraju, gradobicia w Wielkopolsce czy deszcze nawalne na Mazowszu – to tylko niektóre ze zjawisk, które w ostatnich tygodniach przeszły przez Polskę. Wyrządziły na polach i w sadach szkody, które odbiją się na plonach oraz przychodach gospodarstw rolnych. Mimo że tego typu zjawisk co roku jest coraz więcej, swoje uprawy ubezpiecza tylko jedna trzecia rolników. W ocenie ekspertów podstawową barierą jest cena i zakres takich polis. – Czas na to, aby zmieniać te umowy tak, żeby w sposób pełniejszy odpowiadały one oczekiwaniom rolników co do zakresu czy dostępności cenowej – mówi dr hab. Krzysztof Łyskawa, członek zarządu AGRO Ubezpieczenia – TUW.

  • Producenci owoców i warzyw o zielonym ładzie

    Rolnicy obawiają się, że unijne regulacje, mające w założeniu chronić klimat, uderzą nie tylko w ich biznes, ale z czasem także w inne grupy społeczne, a entuzjazm związany z ekologicznym podejściem do produkcji rolnej zostanie przygaszony. – Zielony Ład to bardziej ideologia niż idea – uważa Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak podkreśla, część Zielonego Ładu to nic nowego, bo pewne jego elementy są wdrażane w Polsce od ponad dwóch dekad.

  • Przekazano ponad 523 mln zł na wsparcie po stratach w uprawie

    Producenci rolni, w gospodarstwach których szkody w uprawach spowodowane wystąpieniem w 2023 r. suszy i innych niekorzystnych zjawisk atmosferycznych wyniosły powyżej 30 proc. średniej rocznej produkcji roślinnej, mogli się starać o wsparcie od 29 lutego do 15 marca 2024 r. Zarejestrowano ponad 133 tys. wniosków a do tej pory na konta 69,5 tys. rolników trafiło ponad 523 mln zł.

  • Inwestycje zwiększające konkurencyjność gospodarstwa z Funduszy UE

    W II połowie 2024 roku rozpoczną się nabory na inwestycje w gospodarstwach rolnych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim dofinansowanie do zakupu maszyn do zbioru. Linia zielonkowa PÖTTINGER to inwestycja zwiększająca konkurencyjność gospodarstwa. Dodatkowo wsparciem zostaną też objęte maszyny do aplikacji nawozów wraz z uprawą.

  • Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo

    Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

  • Uprawa buraka cukrowego, a ograniczanie środków ochrony roślin

    Choć producenci cukru zdają sobie sprawę z zagrożeń klimatycznych, jakie grożą nam i kolejnym pokoleniom, to zwracają uwagę na potrzebę zastanowienia się nad drogą dojścia do celów, w taki sposób, by nie uderzać w uprawy.  Z tego powodu producenci cukru liczą na weryfikację założeń Zielonego Ładu. – Drastyczne ograniczanie środków ochrony roślin czy też nawozów nie pozwoli na dalszą uprawę buraka cukrowego – podkreśla Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

  • SpaceX wspiera rolników

    John Deere ogłosił zawarcie umowy ze SpaceX w celu zapewnienia rolnikom najnowocześniejszej usługi łączności satelitarnej. Dzięki sieci Starlink rolnicy pożegnają się z kłopotami z łącznością i w pełni wykorzystają technologie rolnictwa precyzyjnego. Na nowoczesne, wydajne rolnictwo precyzyjne składa się szereg zaawansowanych technologii, które naszym zdaniem powinny być w zasięgu ręki każdego profesjonalisty –mówi Bartosz Białas z John Deere Polska.

  • Ciągniki pracujące przy specjalistycznych uprawach

    Produkcja owoców miękkich i warzyw stawia Polskę w ścisłej czołówce w Unii Europejskiej. Jesteśmy drugim producentem truskawek, a w zbiorach brokułów czy kalafiorów zajmujemy odpowiednio czwarte i szóste miejsce. Naszym rolnikom pomagają w tym wyspecjalizowane maszyny, także ze stajni CLAAS.

  • 5 kroków na przygotowanie ziemi do sezonu

    Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?

  • Wiosenne nawożenie upraw - oziminy i zboża jare

    Dlaczego wczesnowiosenne nawożenie upraw jest istotne, jakich substancji odżywczych potrzebują w tym czasie oziminy i zboża jare oraz w jaki sposób technologia McCormick stanowi w tym zakresie nieocenione wsparcie? Zapraszamy do lektury.

  • Zaskorupianie gleb rolniczych osłabia wschody roślin i oczekiwany plon

    Zaskorupianie gleb rolniczych wywoływane jest przez kilka czynników. Bez względu na ich pochodzenie, osłabia ono wschody roślin i oczekiwany plon. Oto rozwiązanie: PÖTTINGER ROTOCARE – prawdziwy terminator skorupy glebowej.

  • Jak stosować nawozy ekologiczne?

    Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa. Również Komisja Europejska w ramach strategii „Od pola do stołu” pracuje nad nowymi regulacjami prawnymi, które mają na celu redukcję stosowania nawozów sztucznych w krajach członkowskich nawet o połowę.Eksperci przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśniają, czym są, jak je stosować oraz jakie korzyści przynoszą ogrodnikom.

  • 30 lat współpracy z polskimi rolnikami

    Wspólnie z rolnikami PepsiCo Polska świętuje 30 lat działania Programu Agrarnego firmy w Polsce. W 1993 r. podjęto współpracę z polskimi gospodarstwami w zakresie upraw i dostaw ziemniaków, która trwa do dzisiaj. Z polskich pól pozyskiwany jest najwyższej jakości surowiec do produkcji kultowych chipsów Lay’s. Codzienną pracę rolników wspiera Dział Agro PepsiCo Polska badając glebę, analizując potrzeby w zakresie wydajności upraw, przechowywania i dostaw ziemniaków, a także ich jakości. W ten sposób firma wnosi wkład w modernizację i rozwój polskiego sektora produkcji ziemniaka przemysłowego. Firma współpracuje obecnie z ponad 70 gospodarstwami w całej Polsce 3 z nich uczestniczą
    w Programie od początku.

  • Uniwersalność zastosowania siewnika i jego możliwości w kontekście WPR

    Mechanizacja siewu przyszła znacznie później niż sama technologia obróbki ziemi. Cały czas trwa nieustanny postęp w technice siewu nasion – jednak zawsze jest on podporządkowany danej technologii produkcji. Obecnie poszukiwane są możliwości mieszanych technik siewu wraz z płytką uprawą gleby i jej wymieszaniem z resztkami pożniwnymi. Oto rozwiązania techniczne PÖTTINGER.

  • Czas na pakt społeczny dla polskiego rolnictwa

    Zapewnienie godziwych dochodów rolnikom, odpowiedniej jakości i ilości żywności wszystkim mieszkańcom Polski oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich powinno stać się priorytetem dla każdego polityka i decydenta w naszym kraju - wskazują wspólnie Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia, Koalicja Ratujmy Rzeki, Koalicja Rolnictwo dla Przyrody oraz Koalicja Stop Fermom Przemysłowym.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok