uprawy

  • Na co zwrócić uwagę przy kredytach węglowych w rolnictwie

    Rynek kredytów węglowych w rolnictwie rozwija się w Polsce od 2022 roku. Firmy oferujące te usługi proponują rolnikom dodatkowe przychody za prowadzenie określonych praktyk rolniczych. Przed podpisaniem umowy warto jednak dokładnie przeanalizować wszystkie aspekty takiej współpracy.

  • Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa

    Santander Leasing zaprezentował z analizę AGROskop dotyczącą bieżącej sytuacji w rolnictwie, w tym uwzględniającą otoczenie makroekonomiczne oraz koniunkturę i inwestycje oraz prognozę obejmujących najważniejsze segmenty tego rynku, w tym uprawy polowe, mięso, mleko, owoce i warzywa oraz środki produkcji.

  • Światowe bezpieczeństwo żywnościowe wymaga zmian w diecie

    Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego na świecie wymaga znaczących zmian w systemie rolniczym – ocenia think tank Żywność dla Przyszłości. Tym bardziej że niedługo liczba ludności globalnie się zwiększy do 10 mld. Zdaniem ekspertów warunkiem jest odejście od rolnictwa przemysłowego na model rolnictwa regeneratywnego, opartego na równowadze przyrodniczej. To obejmuje także znaczące ograniczenie konsumpcji mięsa na rzecz żywności roślinnej.

  • Współpraca rolnika i pszczelarza przynosi korzyści

    Dzięki współpracy z rolnikami, pszczelarze mogą mieć pewność, że pszczoły co roku znajdą wartościowy i różnorodny pożytek. Rolnicy zaś otrzymują zwiększone plony dzięki zapylaniu przez pszczoły. Taki model współpracy opiera się na wzajemnym zrozumieniu i szacunku, przynosząc korzyści obu stronom.

  • Najpopularniejsze odmiany jabłek w Polsce

    Jedno jabłko dziennie jest zachętą do regularnej konsumpcji, ale kluczem do sukcesu jest atrakcyjność konkretnych odmian. Oto odmiany jabłek, po które Polacy mają ochotę sięgnąć w najbliższej przyszłości. Informacji dostarczył sondaż omnibusowy realizowany przez Kantar Polska, reprezentatywny dla populacji dorosłych Polaków w wieku 15+.

  • Do 15 listopada można składać wnioski o pomoc dla rolników poszkodowanych w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych

    15 listopada 2024 r. mija termin składania wniosków o pomoc dla producentów rolnych, w których gospodarstwie rolnym powstały szkody w uprawach spowodowane wystąpieniem do 10 września 2024 r. gradu, deszczu nawalnego, przymrozków wiosennych lub huraganu oraz powstały straty na skutek powodzi, która miała miejsce we wrześniu 2024 r., i w związku z którą wprowadzono stan klęski żywiołowej.

  • Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie

    Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.

  • Nowoczesne rozwiązania dla upraw w szklarni

    Uprawa roślin w szklarniach pozwala na pełną kontrolę nad kluczowymi warunkami wpływającymi na ich wzrost, takimi jak temperatura, wilgotność, światło, a także chroni przed szkodnikami. Dzięki temu mamy możliwość kultywacji niezależnie od pogody, a co za tym idzie – przedłużenie sezonu wegetacyjnego. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, takim jak oświetlenie LED, maty ochronne czy systemy automatycznego nawadniania, uprawa w szklarni staje się jeszcze bardziej efektywna i ekologiczna. Elin Burén, ekspert ogrodnictwa Nelson Garden podpowiada, jak je wykorzystać.

  • Wsparcie za straty w uprawach owoców spowodowane przez przymrozki wiosenne lub grad

    O przyznanie pomocy mogą się ubiegać producenci rolni, którzy ponieśli straty w uprawach: agrestu, aronii, porzeczek, brzoskwiń, czereśni, gruszek, jabłek, moreli, orzechów włoskich, śliwek, wiśni, borówek, jeżyn, malin, truskawek, innych owoców jagodowych i winorośli. 

  • Światowy system żywnościowy potrzebuje innowacji i zrównoważonych metod produkcji

    Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne wynoszą ok. 15 mld dol. rocznie – pokazał niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazują w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywności przyczyniają się m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i częstszego występowania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje się, że wskutek wzrostu populacji te modele załamią się w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Według ONZ do 2050 roku liczba mieszkańców Ziemi sięgnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazują, że to pociągnie za sobą aż 56-proc. lukę w produkcji żywności. Żeby wyżywić planetę – a przy tym ograniczyć wpływ na klimat – konieczne będzie przejście na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.

  • Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy

    Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

  • Polska kolejny rok z rzędu boryka się z suszą

    W Polsce 13 województw zmaga się z suszą rolniczą, która już spowodowała poważne straty w uprawach. Szacuje się, że w niektórych regionach rolnicy mogą się spodziewać nawet o 20 proc. mniejszych plonów, a najgorsza sytuacja występuje na Nizinie Mazowieckiej, Nizinie Podlaskiej i Polesiu. Jednak wzrost częstotliwości i skali suszy to coraz bardziej palący problem w skali całego kraju, który pojawia się już niemal z każdym rokiem. Jego przyczyną są przede wszystkim zmiany klimatu, objawiające się wzrostem średniej temperatury powietrza i zmianą charakterystyki występowania opadów. Sytuację pogarszają m.in. niewystarczająca retencja i fakt, że Polska jest i tak uboga w zasoby wodne.

  • Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zwykle

    Zmiany klimatyczne wpływają na uprawy i zbiory owoców. Drzewa czereśni zakwitły w tym roku o kilka tygodni wcześniej niż zazwyczaj. Ciepła i słoneczna pogoda już w marcu przyspieszyła kwitnienie. W efekcie, o ile w poprzednich latach czereśnie można było kupić jeszcze w sierpniu, w tym roku już w lipcu zbierano późne odmiany. 
    – Sezon wegetacyjny był o wiele dłuższy, a temperatura była wysoka w trakcie dojrzewania owoców. To warunki porównywalne z włoskim klimatem, a owoce, które udało nam się wyprodukować, są doskonałej jakości – mówi Krzysztof Czarnecki, wiceprezes Związku Sadowników RP. Część upraw zniszczyły jednak kwietniowe przymrozki.

  • Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw

    Od 20 czerwca do 22 lipca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw mogą się ubiegać o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie jest realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową.

  • Warto jeść polskie truskawki

    Jednym z zadań realizowanym przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych.

  • Rolnictwo regeneratywne i niższy poziom emisji gazów cieplarnianych

    ADM  i Bayer ogłosiły dziś rozszerzenie współpracy przewidującej wspólne działanie z rolnikami w celu dalszego rozwoju stosowania regeneratywnych praktyk rolniczych w Europie.

  • Zarządzanie gospodarstwem w chmurze według CLAAS

    Zarządzanie maszyną w chmurze. CLAAS wprowadza jeszcze bardziej wygodny dla rolników i operatorów maszyn system Connect 3.0. Zastąpi on sprawdzone i docenione Connect 2.0 i 365FarmNet.

  • Właściwości ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie w przemyśle

    Ekstrakty roślinne przebojem zdobywają popularność w różnych branżach, od przemysłu spożywczego po kosmetyczny i farmaceutyczny. Są to skoncentrowane formy substancji aktywnych pozyskiwanych z roślin, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych i funkcjonalnych. Prognozy wskazują, że do 2025 roku wartość rynku ekstraktów wzrośnie do 59,4 miliarda USD. Tak dynamiczny rozwój jest wynikiem rosnącej świadomości konsumentów na temat negatywnych skutków stosowania składników syntetycznych oraz korzyści zdrowotnych, jakie mamy w następstwie stosowania naturalnych wyciągów roślinnych.

  • Zniszczone uprawy a ich ubezpieczenie

    Przymrozki w pierwszej połowie maja na znacznym obszarze kraju, gradobicia w Wielkopolsce czy deszcze nawalne na Mazowszu – to tylko niektóre ze zjawisk, które w ostatnich tygodniach przeszły przez Polskę. Wyrządziły na polach i w sadach szkody, które odbiją się na plonach oraz przychodach gospodarstw rolnych. Mimo że tego typu zjawisk co roku jest coraz więcej, swoje uprawy ubezpiecza tylko jedna trzecia rolników. W ocenie ekspertów podstawową barierą jest cena i zakres takich polis. – Czas na to, aby zmieniać te umowy tak, żeby w sposób pełniejszy odpowiadały one oczekiwaniom rolników co do zakresu czy dostępności cenowej – mówi dr hab. Krzysztof Łyskawa, członek zarządu AGRO Ubezpieczenia – TUW.

  • Producenci owoców i warzyw o zielonym ładzie

    Rolnicy obawiają się, że unijne regulacje, mające w założeniu chronić klimat, uderzą nie tylko w ich biznes, ale z czasem także w inne grupy społeczne, a entuzjazm związany z ekologicznym podejściem do produkcji rolnej zostanie przygaszony. – Zielony Ład to bardziej ideologia niż idea – uważa Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak podkreśla, część Zielonego Ładu to nic nowego, bo pewne jego elementy są wdrażane w Polsce od ponad dwóch dekad.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok