uprawy

  • Nowoczesne rozwiązania dla upraw w szklarni

    Uprawa roślin w szklarniach pozwala na pełną kontrolę nad kluczowymi warunkami wpływającymi na ich wzrost, takimi jak temperatura, wilgotność, światło, a także chroni przed szkodnikami. Dzięki temu mamy możliwość kultywacji niezależnie od pogody, a co za tym idzie – przedłużenie sezonu wegetacyjnego. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, takim jak oświetlenie LED, maty ochronne czy systemy automatycznego nawadniania, uprawa w szklarni staje się jeszcze bardziej efektywna i ekologiczna. Elin Burén, ekspert ogrodnictwa Nelson Garden podpowiada, jak je wykorzystać.

  • Wsparcie za straty w uprawach owoców spowodowane przez przymrozki wiosenne lub grad

    O przyznanie pomocy mogą się ubiegać producenci rolni, którzy ponieśli straty w uprawach: agrestu, aronii, porzeczek, brzoskwiń, czereśni, gruszek, jabłek, moreli, orzechów włoskich, śliwek, wiśni, borówek, jeżyn, malin, truskawek, innych owoców jagodowych i winorośli. 

  • Światowy system żywnościowy potrzebuje innowacji i zrównoważonych metod produkcji

    Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne wynoszą ok. 15 mld dol. rocznie – pokazał niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazują w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywności przyczyniają się m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i częstszego występowania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje się, że wskutek wzrostu populacji te modele załamią się w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Według ONZ do 2050 roku liczba mieszkańców Ziemi sięgnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazują, że to pociągnie za sobą aż 56-proc. lukę w produkcji żywności. Żeby wyżywić planetę – a przy tym ograniczyć wpływ na klimat – konieczne będzie przejście na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.

  • Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy

    Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

  • Polska kolejny rok z rzędu boryka się z suszą

    W Polsce 13 województw zmaga się z suszą rolniczą, która już spowodowała poważne straty w uprawach. Szacuje się, że w niektórych regionach rolnicy mogą się spodziewać nawet o 20 proc. mniejszych plonów, a najgorsza sytuacja występuje na Nizinie Mazowieckiej, Nizinie Podlaskiej i Polesiu. Jednak wzrost częstotliwości i skali suszy to coraz bardziej palący problem w skali całego kraju, który pojawia się już niemal z każdym rokiem. Jego przyczyną są przede wszystkim zmiany klimatu, objawiające się wzrostem średniej temperatury powietrza i zmianą charakterystyki występowania opadów. Sytuację pogarszają m.in. niewystarczająca retencja i fakt, że Polska jest i tak uboga w zasoby wodne.

  • Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zwykle

    Zmiany klimatyczne wpływają na uprawy i zbiory owoców. Drzewa czereśni zakwitły w tym roku o kilka tygodni wcześniej niż zazwyczaj. Ciepła i słoneczna pogoda już w marcu przyspieszyła kwitnienie. W efekcie, o ile w poprzednich latach czereśnie można było kupić jeszcze w sierpniu, w tym roku już w lipcu zbierano późne odmiany. 
    – Sezon wegetacyjny był o wiele dłuższy, a temperatura była wysoka w trakcie dojrzewania owoców. To warunki porównywalne z włoskim klimatem, a owoce, które udało nam się wyprodukować, są doskonałej jakości – mówi Krzysztof Czarnecki, wiceprezes Związku Sadowników RP. Część upraw zniszczyły jednak kwietniowe przymrozki.

  • Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw

    Od 20 czerwca do 22 lipca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw mogą się ubiegać o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie jest realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową.

  • Warto jeść polskie truskawki

    Jednym z zadań realizowanym przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych.

  • Rolnictwo regeneratywne i niższy poziom emisji gazów cieplarnianych

    ADM  i Bayer ogłosiły dziś rozszerzenie współpracy przewidującej wspólne działanie z rolnikami w celu dalszego rozwoju stosowania regeneratywnych praktyk rolniczych w Europie.

  • Zarządzanie gospodarstwem w chmurze według CLAAS

    Zarządzanie maszyną w chmurze. CLAAS wprowadza jeszcze bardziej wygodny dla rolników i operatorów maszyn system Connect 3.0. Zastąpi on sprawdzone i docenione Connect 2.0 i 365FarmNet.

  • Właściwości ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie w przemyśle

    Ekstrakty roślinne przebojem zdobywają popularność w różnych branżach, od przemysłu spożywczego po kosmetyczny i farmaceutyczny. Są to skoncentrowane formy substancji aktywnych pozyskiwanych z roślin, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych i funkcjonalnych. Prognozy wskazują, że do 2025 roku wartość rynku ekstraktów wzrośnie do 59,4 miliarda USD. Tak dynamiczny rozwój jest wynikiem rosnącej świadomości konsumentów na temat negatywnych skutków stosowania składników syntetycznych oraz korzyści zdrowotnych, jakie mamy w następstwie stosowania naturalnych wyciągów roślinnych.

  • Zniszczone uprawy a ich ubezpieczenie

    Przymrozki w pierwszej połowie maja na znacznym obszarze kraju, gradobicia w Wielkopolsce czy deszcze nawalne na Mazowszu – to tylko niektóre ze zjawisk, które w ostatnich tygodniach przeszły przez Polskę. Wyrządziły na polach i w sadach szkody, które odbiją się na plonach oraz przychodach gospodarstw rolnych. Mimo że tego typu zjawisk co roku jest coraz więcej, swoje uprawy ubezpiecza tylko jedna trzecia rolników. W ocenie ekspertów podstawową barierą jest cena i zakres takich polis. – Czas na to, aby zmieniać te umowy tak, żeby w sposób pełniejszy odpowiadały one oczekiwaniom rolników co do zakresu czy dostępności cenowej – mówi dr hab. Krzysztof Łyskawa, członek zarządu AGRO Ubezpieczenia – TUW.

  • Producenci owoców i warzyw o zielonym ładzie

    Rolnicy obawiają się, że unijne regulacje, mające w założeniu chronić klimat, uderzą nie tylko w ich biznes, ale z czasem także w inne grupy społeczne, a entuzjazm związany z ekologicznym podejściem do produkcji rolnej zostanie przygaszony. – Zielony Ład to bardziej ideologia niż idea – uważa Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak podkreśla, część Zielonego Ładu to nic nowego, bo pewne jego elementy są wdrażane w Polsce od ponad dwóch dekad.

  • Przekazano ponad 523 mln zł na wsparcie po stratach w uprawie

    Producenci rolni, w gospodarstwach których szkody w uprawach spowodowane wystąpieniem w 2023 r. suszy i innych niekorzystnych zjawisk atmosferycznych wyniosły powyżej 30 proc. średniej rocznej produkcji roślinnej, mogli się starać o wsparcie od 29 lutego do 15 marca 2024 r. Zarejestrowano ponad 133 tys. wniosków a do tej pory na konta 69,5 tys. rolników trafiło ponad 523 mln zł.

  • Inwestycje zwiększające konkurencyjność gospodarstwa z Funduszy UE

    W II połowie 2024 roku rozpoczną się nabory na inwestycje w gospodarstwach rolnych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim dofinansowanie do zakupu maszyn do zbioru. Linia zielonkowa PÖTTINGER to inwestycja zwiększająca konkurencyjność gospodarstwa. Dodatkowo wsparciem zostaną też objęte maszyny do aplikacji nawozów wraz z uprawą.

  • Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo

    Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

  • Uprawa buraka cukrowego, a ograniczanie środków ochrony roślin

    Choć producenci cukru zdają sobie sprawę z zagrożeń klimatycznych, jakie grożą nam i kolejnym pokoleniom, to zwracają uwagę na potrzebę zastanowienia się nad drogą dojścia do celów, w taki sposób, by nie uderzać w uprawy.  Z tego powodu producenci cukru liczą na weryfikację założeń Zielonego Ładu. – Drastyczne ograniczanie środków ochrony roślin czy też nawozów nie pozwoli na dalszą uprawę buraka cukrowego – podkreśla Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

  • SpaceX wspiera rolników

    John Deere ogłosił zawarcie umowy ze SpaceX w celu zapewnienia rolnikom najnowocześniejszej usługi łączności satelitarnej. Dzięki sieci Starlink rolnicy pożegnają się z kłopotami z łącznością i w pełni wykorzystają technologie rolnictwa precyzyjnego. Na nowoczesne, wydajne rolnictwo precyzyjne składa się szereg zaawansowanych technologii, które naszym zdaniem powinny być w zasięgu ręki każdego profesjonalisty –mówi Bartosz Białas z John Deere Polska.

  • Ciągniki pracujące przy specjalistycznych uprawach

    Produkcja owoców miękkich i warzyw stawia Polskę w ścisłej czołówce w Unii Europejskiej. Jesteśmy drugim producentem truskawek, a w zbiorach brokułów czy kalafiorów zajmujemy odpowiednio czwarte i szóste miejsce. Naszym rolnikom pomagają w tym wyspecjalizowane maszyny, także ze stajni CLAAS.

  • 5 kroków na przygotowanie ziemi do sezonu

    Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok