gleba

  • Wszystko, co warto wiedzieć o badaniach gleby

    Pobieranie prób glebowych po żniwach to najpopularniejszy i najlepszy termin. Specjalista wyjaśnia od A do Z, jak wykonywać badania i na co zwracać uwagę, aby mieć wiedzę i co najważniejsze - więcej pieniędzy w kieszeni.

  • Dobry międzyplon to lek dla gleby i możliwość zarobku

    Rolnik, który nie korzysta z dobrodziejstw międzyplonów przegrywa na wielu polach - traci duże pieniądze i zmniejsza potencjał plonotwórczy gleby. Dzięki roślinom następczym można spełnić wymogi związane z dopłatami unijnymi oraz dostać się do programu węglowego.

    - Dbałość o glebę to podstawa wykorzystania wszystkich czynników produkcji. Patrząc na grzechy polskich rolników, przede wszystkim należy skupić się na utrzymaniu odpowiedniego odczynu, a także wrócić do zmianowania, czyli porządnego następstwa roślin -mówi prof. Tomasz Piechota, który wymienia międzyplony jako wielką szansę dla gleby i rolnika.

  • Czy mikroplastik zagrozi uprawom zbóż?

    Naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego badają, jaki wpływ ma mikroplastik na występujące w glebie grzyby, które pomagają rosnąć roślinom np. pszenicy. Dotychczasowe wyniki rzucają nowe światło na zagrożenie, jakie stanowią cząsteczki tworzyw sztucznych.

  • Dlaczego wapnowanie jest tak ważne w rolnictwie?

    Ponad połowa użytków rolnych w Polsce jest silnie zakwaszona. Dlaczego zamiast nawozów azotowych warto wybrać zakup wapna? Jak może pomóc w tym rolnictwo regeneratywne?

  • Nowatorska i skuteczna technologia oczyszczania gleby z kreozotu

    Daje wysoką skuteczność, jest tańsza niż inne metody i sprawdza się w nawet najtrudniejszych warunkach glebowych. Bioremediacja jest technologią, która pozwoli w ciągu roku dwukrotnie obniżyć zawartość oleju kreozotowego w glebie. Opracowali ją naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego we współpracy z badaczami z Politechniki Poznańskiej i Politechniki Łódzkiej.

  • Lepsze wykorzystanie fosforu to same korzyści

    Dzięki bardziej przemyślanemu wykorzystaniu zasobów fosforu jego zapasy mogłyby wystarczyć na ponad 500 lat, a jednocześnie wzrosłaby światowa produkcja żywności – informuje pismo „Nature Food”.

  • Biomasa z miskanta przydatna w produkcji biopaliw i biomateriałów

    Z biomasy miskanta olbrzymiego można uzyskać paliwo czy celulozę; można wykorzystać ją w materiałach budowlanych. Polscy, niemieccy i brytyjscy naukowcy zbadali wpływ upraw tej rośliny na jakość gleby, wielkość produkcji biomasy i pobieranie zanieczyszczeń na glebach zanieczyszczonych metalami ciężkimi.

  • Wyczerpują się zasoby potasu w glebie

    Niedobór potasu w glebach uprawnych to mało znane, ale potencjalnie znaczące zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego - zauważają naukowcy na łamach pisma „Nature Food”.

  • 5 kroków na przygotowanie ziemi do sezonu

    Ziemia w ogrodzie może być w różnej kondycji po zimie w zależności od warunków pogodowych, jakie występowały oraz lokalizacji. Warto jej się przyjrzeć, ocenić stan i na tej podstawie przygotować ją do sezonu upraw. Od tego będą zależeć nasze plony. Jak to zrobić?

  • Użyźnianie gleby kawiorem molekularnym

    Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego pracują nad wykorzystaniem w gospodarce ekologicznej odpadu powstającego podczas produkcji kawioru molekularnego. Obecnie pozostałości poprodukcyjne tego wyrobu cukierniczego są trudne do utylizacji. W przyszłości mogą służyć do użyźniania gleby.

  • Orka – przeżytek czy niezbędny element rolnictwa?

    Choć dla wielu rolników uprawa bez orki nie istnieje, nie jest to najbardziej przyjazna dla zdrowia gleby praktyka. Co za tym idzie, coraz częściej borykamy się ze zubożeniem i erozją gleby. Okazuje się jednak, że przechodząc na uprawę bezorkową, możemy nie tylko poprawić stan podłoża, ale także zaoszczędzić pieniądze na nawożeniu i zmaksymalizować plony.

  • “Dokładnie wiem, czego potrzebuje moja gleba” – opowiada rolnik z Wielkopolski

    Pan Waldemar z Wielkopolski kilka lat temu podjął decyzję o wprowadzeniu do swojego gospodarstwa metody  uprawy bezorkowej, która pozwoliła mu lepiej gospodarować zasobami wodnymi oraz zwiększyć plony. To jednak tylko jedna ze zmian w kierunku nowoczesnego, opartego na kontrolowaniu jakości gleby gospodarstwa, zmniejszania kosztów i zwiększania plonów.

  • Jesień to dobry moment na badania gleby

    Wyzwania stojące przed rolnictwem wymuszają poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań, które pozytywnie wpływają na plony i chronią je przed gwałtownymi zjawiskami pogodowymi, oraz dbają o zdrowie i jakość gleby. Aby je wdrożyć, konieczna jest jednak szczegółowa analiza sytuacji, która możliwa jest dzięki badaniom próbek glebowych.

  • Wypłaty dla rolników w ramach programu rolnictwa węglowego

    Rolnicy zarejestrowani w platformie Agreeny już kolejny rok otrzymali wypłaty w ramach programu rolnictwa węglowego, finansując w ten sposób wdrażane praktyki regeneracyjne. W sezonie 2022 liczba rolników zapisanych do programu AgreenaCarbon wzrosła czterokrotnie, a dotychczasowi członkowie zdecydowali się dodać do programu dodatkowe grunty rolne. Stanowiły one aż 20% ogólnego wzrostu portfela Agreeny.

     

  • Agreena – wiodąca na świecie platforma certyfikacji węgla w glebie

    W Polsce rozpoczęła działalność Agreena – firma, która opracowała pierwszy w Europie program certyfikacji węgla w glebie. Ten duński fintech działa już w 14 krajach i współpracuje z gospodarstwami, których łączny areał przekracza 500 tysięcy hektarów. Agreena już teraz posiada zespół w Polsce, który wkrótce planuje rozbudować.

     

  • Szkodniki w glebie: pędraki

    Spośród kilku gatunków szkodników, których stadia larwalne żyją w glebie, najbardziej powszechnym jest chrabąszcz majowy (Melolontha melolontha). Problem z pozbyciem się tego szkodnika z upraw jest ogromny, szczególnie w kontekście wycofania środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos - substancji owadobójczej należącej do grupy związków fosforoorganicznych, neurotoksyny, jak np. Dursban 480 EC. Jak zatem pozbyć się pędraków z gleby?

     

  • Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

    Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej żywności jest wprowadzanie odpowiednich zmian w każdym elemencie łańcucha dostaw. Kluczową rolę odgrywają w nim rolnicy, którzy coraz częściej decydują się na wdrażanie praktyk rolnictwa węglowego, poprawiając tym samym jakość plonów i żywności, która trafia na nasze stoły.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok