DPD Food otwiera dostęp do produktów regionalnych i ekologicznych
O praktycznym zastosowaniu usługi DPD Food – rozmowa z pomysłodawcą i założycielem portalu LokalnyRolnik.pl, Andrejem Modicem.
O praktycznym zastosowaniu usługi DPD Food – rozmowa z pomysłodawcą i założycielem portalu LokalnyRolnik.pl, Andrejem Modicem.
Wytłoki z oliwek stanowią podstawę mieszanki do produkcji jadalnych opakowań i naczyń, wynalezionej przez zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki Łódzkiej. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej.
HeavyFinance, działający na polskim rynku pożyczek i certyfikatów węglowych climate tech dla rolnictwa, nawiązał współpracę z wiodącą marką oferującą doradztwo w zakresie przewidywania cen emisji dwutlenku węgla i rozwoju offsetów węglowych – ClearBlue Markets. Wspólnym celem jest wygenerowanie i sprzedaż 250 tys. certyfikatów węglowych ze 100 tys. hektarów gruntów rolnych - głównie w Polsce i na Litwie.
Najnowszą mapę suszy rolniczej w Polsce opublikował Instytut Geodezji i Kartografii (IGiK). Na dużych obszarach województwa mazowieckiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego jest to susza ekstremalna.
Gastronomia, rolnictwo, logistyka, branża hotelarska to sektory, które szczególnie potrzebują w okresie wakacyjnym pracowników sezonowych. Ponadto wielu pracodawców w okresie urlopowym szuka wsparcia do swoich zespołów na zastępstwa. Agencja pracy tymczasowej Job Impulse, Członek Polskiego Forum HR, wspiera przedsiębiorców w znalezieniu pracowników na sezon letni, uwzględniając specyfikę poszczególnych branż oraz regionów Polski.
Raport opublikowany w ramach cyklicznego badania „Monitoring rozwoju obszarów wiejskich (Etap IV)” – realizowanego w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN – pokazuje zmiany, jakie od lat sukcesywnie zachodzą na polskiej wsi. Liczba gospodarstw rolnych spada, podobnie jak zatrudnienie w rolnictwie, a niski stopień rozwoju funkcji pozarolniczych skutkuje emigracją ze wsi, a w rezultacie „pustynnieniem” i wyludnianiem obszarów wiejskich, pogłębianym przez szybki proces starzenia się społeczeństwa. Eksperci zwracają uwagę na postępującą dezagraryzację, która będzie jednym z największych wyzwań społeczno-gospodarczych polskiej wsi w tej dekadzie.
Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej żywności jest wprowadzanie odpowiednich zmian w każdym elemencie łańcucha dostaw. Kluczową rolę odgrywają w nim rolnicy, którzy coraz częściej decydują się na wdrażanie praktyk rolnictwa węglowego, poprawiając tym samym jakość plonów i żywności, która trafia na nasze stoły.
Od 1 czerwca do 2023 r. na terenie całej Polski trwa badanie Zintegrowane statystyki dotyczące gospodarstw rolnych, formularz R-SGR oraz Badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego, formularz R-ZW-S. Będzie ono trwać do do 14 sierpnia 2023 r.
Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu. Do jego powstania wykorzystują m.in. odpady komunalne i dżdżownice kalifornijskie.
Rynek z zainteresowaniem śledzi postępy w realizacji przedsięwzięcia badawczego „Technologie domowej retencji”, mając już pierwsze wdrożenia. To jeden z licznych przykładów zainwestowania środków z Funduszy Europejskich przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.