Hooded Black Barley Pils to pierwsze piwo pod nową marką AleBrowar Organic. Powstało na bazie czarnego jęczmienia – pradawnego zboża o unikalnych właściwościach odżywczych. Piwna premiera jest m.in. efektem współpracy z Politechniką Bydgoską, która przez ponad 40 lat pracowała nad odtworzeniem pierwotnych, starożytnych gatunków jęczmienia.
AleBrowar Organic w duchu eko
AleBrowar wprowadza pod nową marką AleBrowar Organic swoje pierwsze ekologiczne, niepasteryzowane i niefiltrowane piwo Hooded Black Barley Pils, stworzone na bazie czarnego jęczmienia. Hooded Black Barley Pils charakteryzuje się czystym profilem smakowym, jest gładkie, słodowe, z nutą szlachetnych chmieli, z lekko ciemniejszą barwą pochodzącą od ciemnego ziarna.
– Piwa ekologiczne to odpowiedź na coraz większe zapotrzebowanie coraz bardziej świadomych klientów. Będziemy warzyć piwa na bazie pradawnych odmian zbóż, chmielu i drożdży dbając o to, by składniki podlegały ścisłej kontroli i były wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń pestycydami czy herbicydami. Moim celem jest produkcja piwa o wyjątkowych wartościach odżywczych i sensorycznych. Poza unikalnym smakiem, wyróżnikiem naszych piw ekologicznych będą witaminy, białka, sole mineralne, fitosterole i polifenole pozyskane ze słodu czy ksantohumol – antyoksydant pozyskiwany z chmielu, o potencjale antyoksydacyjnym kilkakrotnie silniejszym od witaminy C - mówi Arkadiusz Wenta, współzałożyciel AleBrowaru i pomysłodawca marki organicznej.
Starożytne zboże, nowoczesna receptura
Piwo Hooded Black Barley Pils nie powstałoby, gdyby nie wieloletnia praca naukowców z Politechniki Bydgoskiej, którzy pod kierownictwem prof. Małgorzaty Szczepanek odtworzyli prastare odmiany jęczmienia, w tym czarny jęczmień kapturkowy. Jego uprawą zajęła się z kolei Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Skąd tak duża determinacja, by stworzyć piwo właśnie na bazie słodu z czarnego jęczmienia?
– Jęczmień należy do gatunków najwcześniej udomowionych przez człowieka. We współcześnie uprawianych odmianach jęczmienia składniki odżywcze powoli zanikają bądź są w małych stężeniach. Z kolei starożytne odmiany, uprawiane dodatkowo metodą ekologiczną, mają tych składników ogromną ilość. Przekłada się to na unikalne właściwości warzonego na bazie słodu z czarnego jęczmienia piwa - dodaje Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.
Piwo będzie dostępne w specjalistycznych hurtowniach i sklepach zajmujących się sprzedażą produktów z certyfikatem ekologicznym.
AleBrowar wymieniany jest wśród pionierów piwnej, kraftowej rewolucji. Początkowo firma, która działa na rynku od 2012 roku, warzyła piwa na zasadach kontraktowych, by następnie, w 2017 roku otworzyć swój wymarzony, stacjonarny browar w Lęborku. AleBrowar prowadzi też swoje firmowe lokale we Wrocławiu oraz w Gdyni. Firma specjalizuje się w produkcji niepasteryzowanych piw górnej fermentacji. Ma na koncie około 200 piw uwarzonych w różnorodnych stylach. W marcu, w ramach planu rynkowej konsolidacji, część udziałów AleBrowaru przejęła Mazurska Manufaktura S.A., producent kraftowych alkoholi mocnych i piw regionalnych.
Źródło: Good One PR/AleBrowar Organic