ekologia

  • Fakty i mity na temat żywności ekologicznej

    Dostęp do bioproduktów umożliwia konsumentom podejmowanie świadomych i odpowiedzialnych wyborów żywieniowych – takich, które uwzględniają nie tylko troskę o siebie i bliskich, ale również dobro planety, szczególnie w dobie zmian klimatycznych. Mimo że 81,9 proc.[i] ankietowanych Polaków deklaruje kupowanie żywności ekologicznej, na jej temat nadal krąży wiele szkodliwych, utartych i w dalszym ciągu powielanych mitów. Jak w gąszczu sprzecznych informacji odnaleźć te prawdziwe? Co kryje w sobie certyfikowana żywność znakowana symbolem Euroliścia, a czego w niej na pewno nie znajdziemy? Rozmowa z prof. Zbigniewem Karaczunem z Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

  • Czy rolnictwo ekologiczne może uratować planetę?

    Trudno nie dostrzec konsekwencji zmian klimatu. 2/3 światowej populacji twierdzi, że doświadczyło ich w swoim regionie[i]. Ludzie odczuwają skutki powodzi, pożarów, utraty różnorodności biologicznej i ekstremalnych warunków pogodowych, również na terenie Polski[ii]. W 2022 roku 10 największych klęsk żywiołowych o podłożu klimatycznym spowodowało szkody o wartości ponad 3 miliardów dolarów każda[iii]. W bieżącym roku przekroczone zostały kolejne granice planetarne, czyli systemy kluczowe dla stabilności życia na Ziemi dotyczące m.in. wzrostu średniej temperatury czy wymierania gatunków[iv].

  • Jak stosować nawozy ekologiczne?

    Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa. Również Komisja Europejska w ramach strategii „Od pola do stołu” pracuje nad nowymi regulacjami prawnymi, które mają na celu redukcję stosowania nawozów sztucznych w krajach członkowskich nawet o połowę.Eksperci przedsiębiorstwa W.Legutko wyjaśniają, czym są, jak je stosować oraz jakie korzyści przynoszą ogrodnikom.

  • Wyzwania dla łańcuchów dostaw w sektorze agro

    Sektor agro należy do największych i najważniejszych dla gospodarki. Od sprawnej pracy łańcuchów dostaw zależy bezpieczeństwo żywnościowe państwa i dostępność produktów w sieciach handlowych i na stołach konsumentów. Tymczasem cały sektor produkcji i dystrybucji żywności przechodzi od dwóch-trzech lat prawdziwą  rewolucję. Pandemia, wojna w Ukrainie, susza na kontynencie, wzrost cen energii, wysoka inflacja - wszystkie te czynniki skumulowane w krótkim czasie spowodowały prawdziwy armagedon w branży agro. Bez szybkiej automatyzacji procesów chaos będzie się jednak pogłębiał. Jakie wyzwania czekają w najbliższych miesiącach i kwartałach łańcuchy dostaw?

  • Piwo ekologiczne ze starożytnego zboża

    Hooded Black Barley Pils to pierwsze piwo pod nową marką AleBrowar Organic. Powstało na bazie czarnego jęczmieniapradawnego zboża o unikalnych właściwościach odżywczych. Piwna premiera jest m.in. efektem współpracy z Politechniką Bydgoską, która przez ponad 40 lat pracowała nad odtworzeniem pierwotnych, starożytnych gatunków jęczmienia.

     

  • Innowacyjna metoda wytwarzania bionawozu

    Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu. Do jego powstania wykorzystują m.in. odpady komunalne i dżdżownice kalifornijskie.

  • Dyski faliste to uprawa gleby przyjazna środowisku

    Konserwująca uprawa gleby, za którą w ekoschematach można będzie dostać dodatkowe punkty i pieniądze, pozwala zastosować różne rozwiązania agrotechniczne.  Pöttinger w swoich uniwersalnych siewnikach TERRASEM zastosował koncepcję doprawiania gleby przed siewem przez sekcję talerzy falistych WAVE DISC. To rozwiązanie oszczędza paliwo, dba o wilgotność gleby i jej strukturę. Jednocześnie umożliwia pasową agrotechnikę, siew i nawożenie. Nawet w mulcz.

  • Zalety i zyski rolnictwa ekologicznego

    Rolnictwo ekologiczne to szybko rozwijający się sektor gospodarki. Dzięki transformacji tradycyjnego gospodarstwa rolnicy mogą uzyskać wiele korzyści, nie tylko finansowych.

  • Viterra stawia na niskoemisyjny transport produktów rolnych

    Viterra, podmiot na rynku handlu zbożem oraz roślinami oleistymi, ogłosił w marcu 2023 kolejne inicjatywy na rzecz wprowadzenia bardziej zrównoważonego przewozu produktów rolnych. Firma od dwóch lat systematycznie przechodzi z transportu drogowego na kolejowy oraz morski, a do 2025 roku zamierza 30% wszystkich dostaw w kraju realizować poprzez kolej.

  • Grupa Maspex stawia na innowacyjność

    Grupa Maspex w dorobku ma ponad 100 projektów badawczo-rozwojowych, w tym wiele ze startupami. W planach są kolejne innowacyjne działania, które wspierają realizację celów zakładanych w ramach Strategii Zrównoważonego Rozwoju 2030 “Efekt Kolibra”, zwłaszcza w zakresie zmniejszania zużycia wody, energii, gazu i redukcji odpadów.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok