O praktycznym zastosowaniu usługi DPD Food – rozmowa z pomysłodawcą i założycielem portalu LokalnyRolnik.pl, Andrejem Modicem.
Skąd pomysł na Lokalnego Rolnika? Kim są Klienci?
LokalnyRolnik.pl to internetowy targ prawdziwego jedzenia. Platforma łączy małych rolników i rzemieślników chcących podzielić się swoimi plonami i wyrobami z świadomymi konsumentami, którzy poszukują wygodnego dostępu do świetnej jakości, zdrowej i sprawdzonej żywności.
Pomysł na założenie portalu podyktowany był dwoma potrzebami. Po pierwsze, pochodzę ze Słowenii, gdzie miłość do prawdziwego jedzenia jest naprawdę ogromna. Moja rodzina od ponad 30 lat zaopatruje się u lokalnych gospodarzy. Po przeprowadzce do Polski zacząłem kupować żywność w marketach. Niestety, mój organizm nie najlepiej zareagował na tę zmianę jakości. Przybrałem na wadze, czułem się naprawdę okropnie. Wiedziałem, że jeśli czegoś szybko z tym nie zrobię, źle się to dla mnie skończy.
Po drugie – choć jest to zdecydowanie ważniejszy powód – razem z żoną szukaliśmy bezpiecznych produktów dla naszej córki Zarji, która cierpi na autyzm i towarzyszącą mu bardzo silną reakcję alergiczną na konserwanty. Chociaż zaopatrywaliśmy lodówkę w sklepach i na targach, które reklamowały się jako naturalne i ekologiczne, wciąż obserwowaliśmy u niej objawy uczulenia. Postanowiliśmy na własną rękę zacząć szukać małych gospodarstw w okolicy, w których faktycznie produkuje się żywność w zgodzie z naturą, nie stosując zbędnych konserwantów i całej tej chemii, której aktualnie w żywności nie brakuje. Okazało się, że to działa. Jedzenie od lokalnych wytwórców było akceptowane przez organizm naszej córki.
Nasza baza kontaktów do różnych wytwórców z okolicy powiększała się. Sąsiedzi i znajomi prosili nas, żebyśmy przy okazji wizyt u lokalnych producentów przywozili jedzenie również dla nich. Po pewnym czasie wszystko to przybrało taką skalę, że postanowiliśmy stworzyć portal i zaprosić do naszej inicjatywy również osoby spoza kręgu naszych przyjaciół. To była świetna decyzja, ponieważ już ponad 55 tysięcy rodzin podchwyciło nasz entuzjazm i dołączyło do społeczności Lokalnego Rolnika.
W jaki sposób dowiedział się Pan o usłudze DPD Food?
Z firmą DPD rozpoczęliśmy współpracę dwa lata temu, gdyż zależało nam na możliwości realizacji przesyłek na terenie całej Polski. W ten sposób dowiedzieliśmy się o możliwości przesyłek żywności realizowanej w temperaturze kontrolowanej 0-4C. Jak tylko pojawiła się taka usługa transportu, od razu podjęliśmy decyzję o współpracy, którą ciągle poszerzamy.
Od jak dawna współpracują Państwo z DPD Food i w jakim zakresie usługa odpowiada na Państwa potrzeby?
Z DPD Food pracujemy od ok. pół roku i taki transport, specjalnie przeznaczony dla żywności, jest dla nas o wiele lepszy, niż tradycyjna przesyłka kurierska, a w dodatku jest tańszy dla Klientów.
Czy DPD Food to usługa, którą poleciłby Pan innym osobom prowadzącym biznes?
Pierwsze testy usługi były miłym zaskoczeniem dla naszych Klientów. Ponieważ jesteśmy firmą świadczącą usługi na rynku B2C będziemy pracować z DPD Food nad jeszcze lepszym dostosowaniem usługi do tego segmentu. A DPD Food dodatkowo polecamy biznesom spożywczym działającym w segmencie B2B, bo dają one zupełnie nowe możliwości odnośnie rynków zbytu.
Żródło: DPD