UE musi wzmocnić swoje bezpieczeństwo żywnościowe, autonomię i odporność sektora rolnego w kontekście pandemii COVID-19, wojny Rosji z Ukrainą i zmian klimatycznych.

 

W rezolucji, przyjętej 14.06.2023 r. 447 głosami do 142, przy 31 wstrzymujących się, Parlament stwierdził, że UE musi stać się mniej zależna od krajów trzecich i zdywersyfikować dostawy krytycznych produktów importowanych, takich jak nawozy, pasze i surowce. Posłowie wzywają do opracowania planu bezpieczeństwa żywnościowego opartego na zapasach żywności, strategii białkowej i paszowej oraz wsparcia finansowego dla europejskich producentów.

Finansowanie dostępu rolników do technologii cyfrowych i precyzyjnego zarządzania uprawami ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia plonów oraz ograniczenia stosowania pestycydów i zużycia wody. Należy stworzyć nowy program UE w celu modernizacji urządzeń nawadniających i promowania nowej infrastruktury gospodarki wodnej, uważają posłowie.

Wzywają oni również do prowadzenia unijnych kampanii przeciwko marnowaniu żywności, krajowych programów zapobiegających marnowaniu żywności, współpracy supermarketów z bankami żywności oraz do inwestycji w infrastrukturę na rzecz bardziej zrównoważonego transportu i przechowywania produktów rolnych. Rozdział dotyczący żywności i produktów rolnych powinien być częścią umów handlowych w celu zwalczania nieuczciwej konkurencji ze strony producentów z krajów trzecich, którzy podlegają mniej rygorystycznym przepisom.

Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na rolnictwo

Uznając Europejski Zielony Ład za możliwy „kamień milowy w przejściu UE na bardziej ekologiczną, zrównoważoną i odporną gospodarkę i rolnictwo”, posłowie twierdzą, że „niektóre z proponowanych środków mogą mieć niezamierzone skutki, które nie zostały jeszcze odpowiednio ocenione i zidentyfikowane na poziomie gospodarstw”. W związku z tym Komisja powinna zapewnić w ramach wdrażania Zielonego Ładu „utrzymanie przedsiębiorczości i działalności rolniczej w całej Unii ze strategicznego punktu widzenia w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego”.

Kontekst

Przyjmując niniejszą rezolucję, Parlament odpowiada na oczekiwania obywateli dotyczące przyszłości rolnictwa, produkcji żywności, różnorodności biologicznej, ekosystemów i zanieczyszczenia, wyrażone we wnioskach 1(1), 1(3), 1(6), 1(7); dotyczące zrównoważonej konsumpcji, pakowania i produkcji, wyrażone we wniosku 5(2) oraz dotyczące zwiększenia konkurencyjności UE i dalszego pogłębiania jednolitego rynku, wyrażone we wniosku 12(12) konkluzji Konferencji w sprawie przyszłości Europy.


Źródło: PE Biuro w Polsce


Reklama

Nadchodzące wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok