Unia Europejska

  • Europejskie Forum Rolnicze o przyszłości rolnictwa w świetle dzisiejszych wyzwań

    Jak co roku przedstawiciele polskiej i międzynarodowej sceny politycznej oraz liderzy branży rolno-spożywczej spotkali się na Europejskim Forum Rolniczym w Jasionce koło Rzeszowa, aby dyskutować o dzisiejszych wyzwaniach oraz przyszłości rolnictwa. Podczas debaty, w której wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, zostały poruszone najistotniejsze dla rolników zagadnienia, takie jak uproszczenia i deregulacje, opłacalność w rolnictwie, innowacje i nowe instrumenty wsparcia finansowego rolników.

  • Posiedzenie przedstawicieli izb rolniczych Grupy Wyszehradzkiej

    Polska prezydencja jest otwarta na dialog z rolnikami – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas posiedzenia przedstawicieli izb rolniczych państw Grupy Wyszehradzkiej (GV4 – Czechy, Polska, Słowacja, Węgry), które odbyło się 10 lutego w Falentach. Podczas spotkania minister Siekierski przedstawił priorytety polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej oraz omówił kluczowe wyzwania stojące przed europejskim rolnictwem.

  • Czy polska prezydencja poprawi sytuację rolników i przyrody?

    Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej zamierza zareagować na problemy, które wywołały protesty rolników przeciwko Europejskiemu Zielonemu Ładowi w minionym roku. Czy program polskiej prezydencji zawiera propozycje, które pomogą poprawić sytuację rolników w UE, a jednocześnie poprawić stan europejskiej przyrody i zmniejszyć niekorzystny wpływ rolnictwa na klimat?

  • Zrównoważona transformacja systemów żywieniowych

    Europejski Zielony Ład budzi wiele kontrowersji i sprzeciwów, w szczególności w Polsce. Jak przyznaje ekspert zespołu Team Europe powołanego do wyjaśniania polityk Unii Europejskiej, choć w strategii „Od pola do stołu” można poprawić pewne elementy, to jest ona konieczna, by ratować kurczące się zasoby naturalne w Europie. Polska jest dużym producentem rolnym UE i zarazem krajem mocno zagrożonym suszą, więc transformacja systemów żywnościowych jest dla nas szczególnie istotna.

  • Spot animowany informujący o Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową

    Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ 2021-2027) to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.

  • Raport PAP: jak dwie dekady członkostwa w UE przeobraziły Polskę?

    Wieloaspektowy bilans dwóch dekad członkostwa Polski w Unii Europejskiej to temat raportu „20 lat Polski w Unii Europejskiej” przygotowanego przez zaproszonych do współpracy przez Polską Agencję Prasową naukowców i ekspertów, m.in. Andrzeja Porawskiego, dyrektora Związku Miast Polskich.

  • PE: plan bezpieczeństwa żywnościowego UE i większa pomoc dla rolników

    UE musi wzmocnić swoje bezpieczeństwo żywnościowe, autonomię i odporność sektora rolnego w kontekście pandemii COVID-19, wojny Rosji z Ukrainą i zmian klimatycznych.

     

  • Rozwój rolnictwa a rozwój wsi

    Raport opublikowany w ramach cyklicznego badania „Monitoring rozwoju obszarów wiejskich (Etap IV)” – realizowanego w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN – pokazuje zmiany, jakie od lat sukcesywnie zachodzą na polskiej wsi. Liczba gospodarstw rolnych spada, podobnie jak zatrudnienie w rolnictwie, a niski stopień rozwoju funkcji pozarolniczych skutkuje emigracją ze wsi, a w rezultacie „pustynnieniem” i wyludnianiem obszarów wiejskich, pogłębianym przez szybki proces starzenia się społeczeństwa. Eksperci zwracają uwagę na postępującą dezagraryzację, która będzie jednym z największych wyzwań społeczno-gospodarczych polskiej wsi w tej dekadzie.

  • Jak rolnictwo węglowe wpływa na sektor spożywczy?

    Od kilku lat w Unii Europejskiej obowiązuje strategia „Od pola do stołu”, której celem jest realizacja europejskiego zrównoważonego systemu żywnościowego. Eksperci podkreślają, że sposobem na zapewnienie Europejczykom zdrowej i bezpiecznej żywności jest wprowadzanie odpowiednich zmian w każdym elemencie łańcucha dostaw. Kluczową rolę odgrywają w nim rolnicy, którzy coraz częściej decydują się na wdrażanie praktyk rolnictwa węglowego, poprawiając tym samym jakość plonów i żywności, która trafia na nasze stoły.

  • Cyfryzacja europejskiego sektora rolnego

    Cyfryzacja europejskiego sektora rolnego może zrewolucjonizować przemysł, promując wydajność, zrównoważony rozwój i konkurencyjność. Wykorzystanie technologii cyfrowych w rolnictwie może przynieść wiele korzyści. Pomimo korzyści, istnieje również kilka wyzwań, którymi należy się zająć.

  • Branżowe Punkty Kontaktowe na pomoc przedsiębiorcom

    Branżowe Punkty Kontaktowe wspierają przedsiębiorców i naukowców w ubieganiu się o unijne środki na realizację projektów badawczo-rozwojowych w ramach Programu Ramowego Horyzont Europa.

     

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok