rolnictwo ekologiczne

  • Certyfikaty w ekologicznym rolnictwie

    W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co oznacza wzrost o 3,3% w stosunku do 2023 r.; powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła zaś 691 471,1 ha. Niby dużo, ale pamiętajmy, że Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2030 zakłada, że do 2030 r. co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych – czyli mniej więcej milion hektarów – zostanie objętych systemem produkcji ekologicznej.

  • Powiększają się powierzchnie upraw ekologicznych w Polsce

    W 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha - o 8,7 proc. więcej - wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023 - 2024”, opublikowanego przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci prognozują, że w przyszłym roku liczba ekologicznych rolników przekroczy 25 tys.

  • Nasze bezpieczeństwo żywnościowe wymaga zmiany polityki rolnej

    Raport „Co dalej z WPR? Wnioski z dotychczasowej realizacji polskiego Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027 i rekomendacje” wydanego przez Koalicję Żywa Ziemia i Fundację im. Heinricha Bölla.

  • Czy rolnictwo ekologiczne może uratować planetę?

    Trudno nie dostrzec konsekwencji zmian klimatu. 2/3 światowej populacji twierdzi, że doświadczyło ich w swoim regionie[i]. Ludzie odczuwają skutki powodzi, pożarów, utraty różnorodności biologicznej i ekstremalnych warunków pogodowych, również na terenie Polski[ii]. W 2022 roku 10 największych klęsk żywiołowych o podłożu klimatycznym spowodowało szkody o wartości ponad 3 miliardów dolarów każda[iii]. W bieżącym roku przekroczone zostały kolejne granice planetarne, czyli systemy kluczowe dla stabilności życia na Ziemi dotyczące m.in. wzrostu średniej temperatury czy wymierania gatunków[iv].

  • ROL-EKO 2023 – spotkanie nauki z biznesem

    W dniach 28 i 29 listopada 2023 w Poznaniu odbędzie się 24. Konferencja Naukowa ROL-EKO pt.: „Rolnictwo ekologiczne, projektowanie, badania, eksploatacja, bezpieczeństwo i ergonomia maszyn rolniczych, leśnych i spożywczych”, organizowana przez Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny. Na temat historii i tegorocznej edycji tego wydarzenia rozmawiamy z Katarzyną Bartłomiejczak, członkinią Komitetu Organizacyjnego.

     

  • Oszczędności i ochrona dzięki specjalistycznym maszynom

    Płatności rolno-środowiskowe, zaraz po ekoschematach – to dobry powód, aby do obsługi trwałych użytków zielonych i obszaru NATURA 2000 wykorzystać zaawansowane maszyny zielonkowe.

  • Eurostat: Powierzchnia upraw ekologicznych w UE wyniosła 15,9 mln ha

    Powierzchnia wykorzystywana do ekologicznej produkcji rolnej w UE stale rośnie. Zwiększyła się z 14,7 mln hektarów (ha) w 2020 r. do 15,9 mln ha w 2021 r., co stanowi 9,9% całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych (UR) w UE.

     

  • Zalety i zyski rolnictwa ekologicznego

    Rolnictwo ekologiczne to szybko rozwijający się sektor gospodarki. Dzięki transformacji tradycyjnego gospodarstwa rolnicy mogą uzyskać wiele korzyści, nie tylko finansowych.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok