Powierzchnia wykorzystywana do ekologicznej produkcji rolnej w UE stale rośnie. Zwiększyła się z 14,7 mln hektarów (ha) w 2020 r. do 15,9 mln ha w 2021 r., co stanowi 9,9% całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych (UR) w UE.

 

W latach 2012–2021 powierzchnia wykorzystywana do rolnictwa ekologicznego wzrosła w prawie wszystkich krajach UE. Powierzchnia ta wzrosła niemal czterokrotnie w Portugalii (+283%) i Chorwacji (+282%), co stanowi najsilniejszy wzrost w UE. Szybko wzrósł również we Francji (+169%), a także ponad dwukrotnie na Węgrzech (+125%) i w Rumunii (+101%).

Najwyższy udział obszarów rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni użytków rolnych odnotowano w Austrii (26% w 2020 r.), Estonii (23% w 2021 r.) i Szwecji (20% w 2021 r.).  Natomiast w 2021 r. udział rolnictwa ekologicznego wynosił poniżej 5% w sześciu krajach UE, przy czym najniższy był w Bułgarii (1,7%) i na Malcie (0,6%).

Więcej informacji: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Developments_in_organic_farming

Źródło: Eurostat


Reklama

Nadchodzące wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok