Powierzchnia wykorzystywana do ekologicznej produkcji rolnej w UE stale rośnie. Zwiększyła się z 14,7 mln hektarów (ha) w 2020 r. do 15,9 mln ha w 2021 r., co stanowi 9,9% całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych (UR) w UE.
W latach 2012–2021 powierzchnia wykorzystywana do rolnictwa ekologicznego wzrosła w prawie wszystkich krajach UE. Powierzchnia ta wzrosła niemal czterokrotnie w Portugalii (+283%) i Chorwacji (+282%), co stanowi najsilniejszy wzrost w UE. Szybko wzrósł również we Francji (+169%), a także ponad dwukrotnie na Węgrzech (+125%) i w Rumunii (+101%).
Najwyższy udział obszarów rolnictwa ekologicznego w całkowitej powierzchni użytków rolnych odnotowano w Austrii (26% w 2020 r.), Estonii (23% w 2021 r.) i Szwecji (20% w 2021 r.). Natomiast w 2021 r. udział rolnictwa ekologicznego wynosił poniżej 5% w sześciu krajach UE, przy czym najniższy był w Bułgarii (1,7%) i na Malcie (0,6%).
Więcej informacji: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Developments_in_organic_farming
Źródło: Eurostat