Rolnictwo jest sercem naszego systemu żywnościowego. Sektor spożywczy jest kluczowym sektorem gospodarki, ale boryka się z wieloma problemami i wyzwaniami. W tym numerze „Rolnictwa Przyszłości” można znaleźć recepty na niektóre z nich i dowiedzieć się, jak organizacje międzynarodowe dbają o zrównoważone procesy produkcji żywności, dlaczego ślad węglowy i wodny są ważne dla środowiska. Przeprowadzimy czytelników przez świat mięsa, warzyw oraz surowców naturalnych.

Zachęcamy do konsumpcji zdrowej przekąski i lektury naszego kwartalnika.



Spis treści

TEMAT NUMERU: Wyzwania przemysłu spożywczego

  • Trendy i wyzwania w branży spożywczej
    Rozmowa z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A., o aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym.

  • Czy badania naukowe w Europie wspierają rozwój sektora spożywczego?
    EIT Food – inicjatywa Unii Europejskiej promująca innowacje, zrównoważony rozwój i konkurencyjność sektora spożywczego w Europie.

  • Ocalić przed zmarnowaniem
    Skala marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce.

  • Jak realnie przeciwdziałać marnotrawieniu żywności, czyli współpraca przemysłu z nauką
    Technologia umożliwiająca zagospodarowanie w przedsiębiorstwach MŚP jaj uszkodzonych i nienadających się do sprzedaży bezpośredniej.

  • Ślad węglowy a zrównoważony rozwój produkcji żywności
    Identyfikacja i redukcja emisji gazów w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego.

  • Do czego jest nam potrzebny pomiar śladu wodnego?
    Wskaźnik objętości wody zużytej do wytworzenia określonego towaru lub usługi.

  • Wyzwania i wytyczne projektowe w instalacjach chłodniczych
    Trendy w projektowaniu i wytwarzaniu maszyn oraz urządzeń chłodniczych.

  • Mleczna rewolucja, czyli jak roboty poprawiają dobrostan krów
    Rozmowa z Adamem Warnke o prowadzonym przez niego gospodarstwie rolnym, nastawionym na produkcje mleka.
  • Len uprawny w nowoczesnym przemyśle spożywczym
    Produkty oparte na surowcach pozyskiwanych z lnu, wytwarzane w poznańskim Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – PIB.

  • Esencja natury z Łukasiewicz – Instytutu Nowych Syntez Chemicznych. Ekstrakty otrzymywane z zastosowaniem dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym
    Pozyskiwanie esencji z roślin za pomocą technologii ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla.

  • Działalność Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ”
    Rozmowa o obszarach zainteresowań i działalności, celach oraz planach Towarzystwa „SPOMASZ” z jego Prezesem, Prof. Kazimierzem Zawiślakiem.

WIEDZA

  • Międzynarodowa Wystawa Rolnicza Agro Show 2023
    Relacja z wydarzenia.

  • Ekoschematy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027
    Zmiany w rodzajach dostępnego wsparcia oraz w zasadach przyznawania go w ramach zreformowanej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na lata 2023–2027.

  • ROL-EKO 2023 – spotkanie nauki z biznesem
    Rozmowa z Katarzyną Bartłomiejczak z Łukasiewicz – PIT o historii i tegorocznej edycji konferencji ROL-EKO.

 


 

 


Reklama

Nadchodzące wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok