Rolnictwo jest sercem naszego systemu żywnościowego. Sektor spożywczy jest kluczowym sektorem gospodarki, ale boryka się z wieloma problemami i wyzwaniami. W tym numerze „Rolnictwa Przyszłości” można znaleźć recepty na niektóre z nich i dowiedzieć się, jak organizacje międzynarodowe dbają o zrównoważone procesy produkcji żywności, dlaczego ślad węglowy i wodny są ważne dla środowiska. Przeprowadzimy czytelników przez świat mięsa, warzyw oraz surowców naturalnych.
Zachęcamy do konsumpcji zdrowej przekąski i lektury naszego kwartalnika.
Spis treści
TEMAT NUMERU: Wyzwania przemysłu spożywczego
-
Trendy i wyzwania w branży spożywczej
Rozmowa z dr. inż. Stanisławem Franczakiem, Prezesem Zarządu firmy ForVite P.S.A., o aktualnych trendach, wyzwaniach i innowacjach w sektorze spożywczym. -
Czy badania naukowe w Europie wspierają rozwój sektora spożywczego?
EIT Food – inicjatywa Unii Europejskiej promująca innowacje, zrównoważony rozwój i konkurencyjność sektora spożywczego w Europie. -
Ocalić przed zmarnowaniem
Skala marnotrawstwa żywności w Wielkopolsce. -
Jak realnie przeciwdziałać marnotrawieniu żywności, czyli współpraca przemysłu z nauką
Technologia umożliwiająca zagospodarowanie w przedsiębiorstwach MŚP jaj uszkodzonych i nienadających się do sprzedaży bezpośredniej. -
Ślad węglowy a zrównoważony rozwój produkcji żywności
Identyfikacja i redukcja emisji gazów w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego. -
Do czego jest nam potrzebny pomiar śladu wodnego?
Wskaźnik objętości wody zużytej do wytworzenia określonego towaru lub usługi. -
Wyzwania i wytyczne projektowe w instalacjach chłodniczych
Trendy w projektowaniu i wytwarzaniu maszyn oraz urządzeń chłodniczych. - Mleczna rewolucja, czyli jak roboty poprawiają dobrostan krów
Rozmowa z Adamem Warnke o prowadzonym przez niego gospodarstwie rolnym, nastawionym na produkcje mleka. -
Len uprawny w nowoczesnym przemyśle spożywczym
Produkty oparte na surowcach pozyskiwanych z lnu, wytwarzane w poznańskim Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – PIB. -
Esencja natury z Łukasiewicz – Instytutu Nowych Syntez Chemicznych. Ekstrakty otrzymywane z zastosowaniem dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym
Pozyskiwanie esencji z roślin za pomocą technologii ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. -
Działalność Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ”
Rozmowa o obszarach zainteresowań i działalności, celach oraz planach Towarzystwa „SPOMASZ” z jego Prezesem, Prof. Kazimierzem Zawiślakiem.
WIEDZA
-
Międzynarodowa Wystawa Rolnicza Agro Show 2023
Relacja z wydarzenia. -
Ekoschematy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027
Zmiany w rodzajach dostępnego wsparcia oraz w zasadach przyznawania go w ramach zreformowanej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na lata 2023–2027. -
ROL-EKO 2023 – spotkanie nauki z biznesem
Rozmowa z Katarzyną Bartłomiejczak z Łukasiewicz – PIT o historii i tegorocznej edycji konferencji ROL-EKO.