zrównowazone rolnictwo

  • Sztuczna inteligencja odciąży rolnika przy orce

    xFarm Technologies pozyskuje 36 mln euro na rozwój swoich rozwiązań. Startup kieruje się w stronę zrównoważonego środowiska i rolnictwa, wykorzystując coraz bardziej innowacyjne narzędzia, takie jak sztuczna inteligencja geoprzestrzenna.

  • Światowy system żywnościowy potrzebuje innowacji i zrównoważonych metod produkcji

    Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne wynoszą ok. 15 mld dol. rocznie – pokazał niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazują w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywności przyczyniają się m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i częstszego występowania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje się, że wskutek wzrostu populacji te modele załamią się w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Według ONZ do 2050 roku liczba mieszkańców Ziemi sięgnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazują, że to pociągnie za sobą aż 56-proc. lukę w produkcji żywności. Żeby wyżywić planetę – a przy tym ograniczyć wpływ na klimat – konieczne będzie przejście na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.

  • ING przeznaczy 1 mln zł na wsparcie zrównoważonej produkcji żywności

    W ING trwa nabór zgłoszeń do szóstej edycji Programu Grantowego. Bank przeznaczy 1 mln zł na najlepsze rozwiązania, które wspierają zrównoważoną produkcję żywności. Zgłoszenia należy przesłać do 10 października 2024 r.

  • Polska jest drugim największym eksporterem jabłek i trzecim porzeczek

    Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w polskich domach trwa intensywna produkcja przetworów, które mają umilić nam zimowe dni. Rosnącą popularność polskie owoce zyskują także za granicą. Według International Trade Center, w 2023 roku byliśmy ich 7. największym dostawcą w Europie, a wartość owocowego eksportu wyniosła blisko 1,5 mld euro. To o niemal jedną trzecią więcej niż przed pandemią. Najbardziej Europejczykom smakują polskie jabłka – jesteśmy drugim największym eksporterem tych owoców, porzeczki (3. miejsce) i maliny (5. miejsce), wyliczyli eksperci Akcenty specjalizującej się w obsłudze transakcji walutowych eksporterów i importerów.

  • Ekologia i innowacje, czyli nowa era rolnictwa

    W obliczu rosnących wyzwań związanych z ochroną środowiska oraz nowych regulacji unijnych, rolnictwo wkracza w nową erę zrównoważonego rozwoju. Agrii Polska wdraża innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, które nie tylko wspierają rolników, ale także chronią zasoby naturalne. W ramach inicjatywy Zielone Horyzonty firma pokazuje, że troska o środowisko i nowoczesność mogą iść w parze, wprowadzając rolnictwo w przyszłość.

  • Zrównoważone rolnictwo to dobre rolnictwo zaplanowane na lata

    - Zrównoważone, mądre rolnictwo powinno łączyć produkcję zwierzęcą z roślinną i kierować się zasadą, że wszystko, co powstaje w gospodarstwie jest produktem, w tym cyklu nie ma odpadów – wskazał Paweł Nowak, dyrektor zarządzający Goodvalley podczas debaty poświęconej produkcji rolnej, która odbyła się w ramach XXXIII Forum Ekonomicznego w Karpaczu.

  • Korzyści uprawy bezorkowej

    Uprawa bezorkowa nazywana również uprawą konserwującą staje się bardzo popularna wśród rolników na całym świecie. Pozwala ona na zminimalizowanie lub całkowite wyeliminowanie orki, co jest korzystne zarówno dla rolników, jak i dla środowiska.

  • Rosnące koszty pracy problemem dla rolników

    Rolnicy i producenci rolni skarżą się na niedobór pracowników. Obok rosnących kosztów produkcji to czynnik, który jest największym zagrożeniem dla ich dalszej działalności i wstrzymuje dalsze inwestycje. Polskim rolnikom trudno konkurować stawkami z producentami z krajów Europy Zachodniej lub Północnej. Chociaż wynagrodzenia w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech czy Szwecji, to ich wzrost w ostatnich latach jest dotkliwie odczuwany w branży rolno-spożywczej.

  • Dobry międzyplon to lek dla gleby i możliwość zarobku

    Rolnik, który nie korzysta z dobrodziejstw międzyplonów przegrywa na wielu polach - traci duże pieniądze i zmniejsza potencjał plonotwórczy gleby. Dzięki roślinom następczym można spełnić wymogi związane z dopłatami unijnymi oraz dostać się do programu węglowego.

    - Dbałość o glebę to podstawa wykorzystania wszystkich czynników produkcji. Patrząc na grzechy polskich rolników, przede wszystkim należy skupić się na utrzymaniu odpowiedniego odczynu, a także wrócić do zmianowania, czyli porządnego następstwa roślin -mówi prof. Tomasz Piechota, który wymienia międzyplony jako wielką szansę dla gleby i rolnika.

  • Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zwykle

    Zmiany klimatyczne wpływają na uprawy i zbiory owoców. Drzewa czereśni zakwitły w tym roku o kilka tygodni wcześniej niż zazwyczaj. Ciepła i słoneczna pogoda już w marcu przyspieszyła kwitnienie. W efekcie, o ile w poprzednich latach czereśnie można było kupić jeszcze w sierpniu, w tym roku już w lipcu zbierano późne odmiany. 
    – Sezon wegetacyjny był o wiele dłuższy, a temperatura była wysoka w trakcie dojrzewania owoców. To warunki porównywalne z włoskim klimatem, a owoce, które udało nam się wyprodukować, są doskonałej jakości – mówi Krzysztof Czarnecki, wiceprezes Związku Sadowników RP. Część upraw zniszczyły jednak kwietniowe przymrozki.

  • Będzie wsparcie dla polskich rolników z programu węglowego

    Jestem przekonany, że w przyszłym roku zyskamy w Polsce co najmniej kilku milionerów dzięki pieniądzom z certyfikatów węglowych - mówi Eryk Frontczak - szef programu węglowego w firmie HeavyFinance. Badania gleb już trwają. Średnio dopłata do hektara ma wynieść około 200 zł. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby móc dostać te pieniądze? Co mówi rolnik, który przystąpił do programu?

  • Wystartował program Agro Woman Mentoring 2024

    Agro Woman Mentoring 2024 to program, którego celem jest wsparcie rozwoju zawodowego kobiet z sektora rolno-spożywczego. Jest częścią inicjatywy Agro Woman dla aktywnych kobiet związanych zawodowo z produkcją żywności. Mentorkami i Mentorami w programie są przedstawiciele największych i najnowocześniejszych firm rolno-spożywczych w Polsce oraz eksperci branżowi.

  • Trendy rynkowe, a produkcja sadownicza metodami zrównoważonymi

    Rośnie zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością. Dla 57 proc. Polaków istotne jest, czy owoce nie zawierają pozostałości środków ochrony roślin i pestycydów – wskazuje badanie Indicatora przeprowadzone dla Związku Sadowników RP. To też zmienia podejście rolników i sadowników do produkcji. W odchodzeniu od rolnictwa opartego na stosowaniu dużej ilości sztucznych nawozów pomocne jest zastosowanie nowych systemów: produkcji integrowanej, ekologicznej i systemu „zero pozostałości”. – Zrównoważona produkcja owoców to konieczność – przekonuje prof. dr hab. Joanna Puławska z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

  • Mleczne wędrówki po Polsce

    Zwiedzając Polskę, odkrywamy nie tylko nieznane nam tereny, zabytki, ale również korzystamy z bogactwa tradycyjnej i regionalnej kuchni. A jest co odkrywać. Każdy region, województwo, a czasami miasteczko czy wieś mogą się pochwalić oryginalną tylko dla nich potrawą. Przeglądając szlaki kulinarne oparte na tradycyjnej kuchni, nie można się oprzeć wrażeniu, że mleko i jego przetwory są najczęściej wykorzystywanymi składnikami w tej kuchni.

  • Trendy żywieniowe i zdrowa żywność

    Zapotrzebowanie na wysokiej jakości żywność, która sprzyja zdrowemu stylowi życia, jest silniejsze niż kiedykolwiek. Warzywa odgrywają coraz większą rolę w naszej diecie. Jednocześnie zjawiska takie jak inflacja, kryzys energetyczny i klimatyczny oraz pandemia przyczyniły się do silnej potrzeby oszczędzania pieniędzy i energii. Nawet gdy przygotowujemy posiłki, które powinny być zdrowe i korzystnych dla stylu życia, planety i portfela: jak to osiągnąć? Warto przyjrzeć się obecnym, głównym trendom.

  • Ekstremalne warunki pogodowe niszczące plony a minimalizacja strat

    Według danych Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO), pierwsze trzy tygodnie lipca były najcieplejszym okresem w historii[1]. Z badań przeprowadzonych przez Europejskie Obserwatorium Gleb wynika, że najczęstsze przyczyny degradacji gleb to utrata węgla organicznego z gleby (53%), utrata różnorodności biologicznej gleby (37%) oraz degradacja torfowisk (30%). Osłabiona gleba jest bardziej podatna na erozję wodną oraz wykazuje niższą retencję wody podczas susz i powodzi[2], które również są częścią zmiany klimatu. Wszystkie te zjawiska prowadzą do strat ekonomicznych, obniżając wielkość plonu i rentowność gospodarstw rolnych.

  • Innowacyjna metoda wytwarzania bionawozu

    Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowali innowacyjną metodę wytwarzania bionawozu. Do jego powstania wykorzystują m.in. odpady komunalne i dżdżownice kalifornijskie.

  • Z deszczu do kranu

    Rynek z zainteresowaniem śledzi postępy w realizacji przedsięwzięcia badawczego „Technologie domowej retencji”, mając już pierwsze wdrożenia. To jeden z licznych przykładów zainwestowania środków z Funduszy Europejskich przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

  • Otwarcie centrum testowania sztucznej inteligencji w rolnictwie

    Podczas IV Dni Pola 2023 w Sielinku nastąpiło oficjalne otwarcie centrum testowania sztucznej inteligencji w rolnictwie, znanego jako projekt AgrifoodTEF.

     

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok