Targi POLAGRA to największa ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla sektora HoReCa. Ekspozycja budowana jest w oparciu o trzy równoległe salony.
Salon FOOD przeznaczony jest dla branży spożywczej. To zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert i promocja polskiej gospodarki. Odwiedza go kilkadziesiąt tysięcy profesjonalistów z całego świata, poszukujących nowości, inspiracji, nastawionych na zawarcie długoterminowych kontraktów.
Salon FOODTECH można określić jako tętniącą życiem fabrykę żywności, w której można zobaczyć działanie całych linii produkcyjnych. To miejsce inspiracji dla przedstawicieli firm produkujących żywność: kadry zarządzającej, kierowników i specjalistów zajmujących się produkcją żywności, technologią żywności oraz utrzymaniem ruchu.
Podczas Salonu HORECA prezentowane są innowacyjne rozwiązania usprawniające pracę profesjonalnych kuchni, zwiększające zakres usług oferowanych przez lokale gastronomiczno-noclegowe, zapewniające bezpieczeństwo i komfort pobytu gościom restauracji czy obiektów noclegów. Co roku odwiedza go kilka tysięcy restauratorów, kucharzy oraz właścicieli i menadżerów obiektów wypoczynkowo-noclegowych. Salon wzbogaca strefa kulinarna, w której odbywa się najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii – Kulinarny Puchar Polski.
Wszystkim trzem ekspozycjom towarzyszą szkolenia branżowe, eksperckie spotkania, dystrybutorów żywności, rozwiązań marketingowych. Odbywają się także panele dyskusyjne z udziałem ekspertów na temat zmian w zachowaniu konsumentów, trendów w żywieniu, szkoleń, pozwalających rozwijać produkcję i wdrażać standardy bezpieczeństwa pracy.
ZAKRES TEMATYCZNY
SALON FOOD
- Mięso i przetwory mięsne,
- ryby i owoce morza,
- produkty mleczarskie,
- przetwory ze zbóż, makaron, ryż,
- produkty przemysłu piekarskiego i cukierniczego,
- żywność przetworzona (przetwory cukrownicze, ziemniaczane, skrobiowe, koncentraty, oleje),
- przetwory owocowe, warzywne i grzybowe,
- zioła, przyprawy i bakalie,
- wyroby kulinarne i garmażeryjne,
- wyroby mrożone,
- miód i produkty pszczelarskie,
- żywność dla dzieci,
- żywność organiczna i ekologiczna, suplementy,
- kawa i herbata, napoje bezalkoholowe i alkoholowe.
SALON HORECA
- Specjalistyczny sprzęt wyposażenia zaplecza kuchennego,
- wyposażenie i wystrój sal restauracyjnych, barów i kawiarni,
- żywność i napoje dla gastronomii,
- usługi gastronomiczne, catering,
- wyposażenie pokoi i łazienek hotelowych,
- wyposażenie, wystrój i sprzęt recepcji hotelowej,
- wyposażenie i wystrój centrów konferencyjnych i ośrodków szkoleniowych,
- wyposażenie i wystrój stref relaksu w hotelu,
- środki czystości dla hotelarstwa i gastronomii,
- architektura ogrodowa i wyposażenie zewnętrznych stref wypoczynku,
- nowe technologie dla hotelarstwa i gastronomii.
SALON FOODTECH
- Maszyny i urządzenia ogólnego zastosowania dla przemysłu spożywczego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu mięsnego, rybnego, jajczarsko-drobiarskiego,
- mieszanki i komponenty dla przemysłu mięsnego i rybnego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i lodziarskiego,
- mieszanki i komponenty dla przemysłu piekarskiego, cukierniczego, lodziarskiego i mleczarskiego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu mleczarskiego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu młynarskiego, makaronowego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu owocowo-warzywnego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu olejarsko-tłuszczowego,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu koncentratów spożywczych,
- maszyny i urządzenia dla sektora soków, napojów i wód mineralnych,
- maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu alkoholowego,
- maszyny do formowania, dozowania i konfekcjonowania produktów przemysłu spożywczego,
- aparatura pomiarowo-kontrolna oraz urządzenia laboratoryjne,
- maszyny i urządzenia do gospodarki wodnej,
- zespoły i części zamienne,
- urządzenia wentylacyjne, klimatyzacyjne, grzewcze, chłodnicze,
- dodatki do żywności,
- higiena i ochrona przed szkodnikami.
POZOSTAŁE
- Środki transportu,
- projektowanie, doradztwo,
- szkolenia i edukacja,
- urzędy, instytucje, związki, uczelnie i ośrodki naukowo-badawcze,
- banki i ubezpieczenia,
- wydawnictwa branżowe.