produkty spożywcze

  • Handel rolno-spożywczy w dobie zmian i wyzwań

    W dyskusji o handlu zagranicznym polskimi artykułami rolno-spożywczymi, stojących przed nim wyzwaniach oraz działaniach dla jego wzmocnienia wziął dziś udział dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk podczas VII Kongresu Nowoczesnej Dystrybucji. Dyrektor Wijatyk uczestniczył w panelu dyskusyjnym pn. Handel w dobie zmian i wyzwań.

  • Mimo rekordowego eksportu, ceny polskiej żywności będą rosnąć

    W 2024 roku eksport polskich produktów i przetworów rolno-spożywczych wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim do rekordowej wartości w euro. Pozytywną dynamikę odnotował handel zarówno z krajami Unii, jak i spoza wspólnoty. Dalsze sukcesy polskich eksporterów będą zależały m.in. od zwiększania udziału produktów wysokoprzetworzonych w zagranicznej sprzedaży. Wszystko zależeć jednak będzie od popytu i międzynarodowych regulacji.

  • Polskie produkty rolno-spożywcze za granicą drożeją

    W 2024 roku eksport produktów rolno-spożywczych wyniósł 53,5 mld euro i był o 2,7 proc. większy niż rok wcześniej, podczas gdy import wzrósł o 6,7 proc. – wynika ze wstępnych danych GUS. Na wyhamowanie tempa wzrostu eksportu wpłynęło umocnienie się złotego wobec euro, co sprawiło, że polskie produkty sprzedawane za granicą podrożały. Polscy eksporterzy żywności tracą stopniowo przewagi kosztowo-cenowe, które napędzały sprzedaż zagraniczną przez ostatnie dwie dekady, więc szukają innych.

  • Wartość produktów koncepcyjnych w branży spożywczej

    Koncepcyjne produkty spożywcze to spekulacyjne projekty, dzięki którym możemy wyobrazić sobie przyszłość żywności w kontekście znaczących zmian w sektorze spożywczym.

  • Polskim producentom żywności coraz trudniej konkurować niższą ceną na rynkach międzynarodowych

    W ciągu ośmiu miesięcy 2024 roku polscy rolnicy wyeksportowali tylko o 0,5 proc. więcej żywności niż w takim samym okresie poprzedniego roku. Wartość eksportu wyrażona w złotych nawet spadła (o 5,6 proc.) ze względu na umocnienie polskiej waluty do dolara i euro, w którym większość polskiego eksportu jest rozliczana. Problemem polskiego rolnictwa są wysokie koszty produkcji spowodowane m.in. wprowadzaniem Europejskiego Zielonego Ładu, koncentracja eksportu na nasyconych rynkach europejskich i brak rozpoznawalnych globalnie marek.

  • Wyniki polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń–sierpień 2024 r.

    W okresie od stycznia do sierpnia 2024 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 34,75 mld EUR (150,1 mld zł) i była wyższa o 0,2 mld EUR w stosunku do analogicznego okresu 2023 r.

  • Eksport i import towarów rolno-spożywczych: problemy branży z dokumentacją celną

    W tym roku przychody z eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski utrzymują się na poziomie nieco niższym niż przed rokiem, kiedy to przedsiębiorcy sprzedali za granicę produkty o rekordowej wartości ponad 51 mld euro.
    – Nie wszystkie firmy z branży spożywczej radzą sobie z procedurami. Najczęściej spotykamy się z niewłaściwie wypełnionymi dokumentami przez nadawcę, co opóźnia odprawę celną – wyjaśnia Joanna Porath, właścicielka agencji celnej AC Porath.

  • Czy lody z buraka staną się popularne w przyszłości?

    Według najnowszych danych w Polsce zjada się rocznie o 40% mniej warzyw niż w innych państwach europejskich. Jest to zjawisko niekorzystne dla zdrowia Polaków, ponieważ dieta bogata w warzywa poprawia pracę przewodu pokarmowego człowieka, pobudzając pracę jelit, wpływając korzystnie na mikroflorę bakteryjną w jelitach oraz zapobiegając biegunkom oraz zaparciom. Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wraz z lokalnymi przedsiębiorcami, tj. producentem lodów, gospodarstwem rolnym oraz Centrum Doradztwa Rolniczego postanowili w ramach projektu stworzyć lody z buraka.

  • Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza ze zdalną kontrolą nad temperaturą w swoich halach i chłodniach

    Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza (WGRO S.A.) wprowadziła rozwiązanie IoT Blulog do monitorowania w czasie rzeczywistym temperatury i wilgotności w pomieszczeniach, w których przechowywane są warzywa, owoce oraz kwiaty. Zastosowanie systemu Blulog pozwoli poznańskiej Giełdzie na Franowie zabezpieczyć się przed stratami rzędu nawet kilkuset tysięcy złotych i usprawni pracę specjalistów. Jest to pierwsze tego typu wdrożenie w WGRO S.A.

  • Producenci żywności wciąż mogą się starać o wsparcie na promocję

    Do 18 marca 2024 r. trwa nabór wniosków o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych dotyczących żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości. Środki na ten cel pochodzą z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

  • Certyfikaty na importowaną do Wielkiej Brytanii żywność

    Polscy przewoźnicy, którzy zajmują się przewozami do Wielkiej Brytanii muszą przygotować się na kolejne zmiany. Od 31 stycznia Wielka Brytania będzie wymagać certyfikatów, tzw. Export Health Certificate (EHC). Nowe przepisy dotyczą przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także roślin, owoców i warzyw.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok