hodowla

  • Światowe bezpieczeństwo żywnościowe wymaga zmian w diecie

    Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego na świecie wymaga znaczących zmian w systemie rolniczym – ocenia think tank Żywność dla Przyszłości. Tym bardziej że niedługo liczba ludności globalnie się zwiększy do 10 mld. Zdaniem ekspertów warunkiem jest odejście od rolnictwa przemysłowego na model rolnictwa regeneratywnego, opartego na równowadze przyrodniczej. To obejmuje także znaczące ograniczenie konsumpcji mięsa na rzecz żywności roślinnej.

  • Mięso hodowane komórkowo w Polsce ma potencjał

    Według raportu firmy Systemiq, do 2050 r. mięso hodowlane może wnieść do polskiej gospodarki od 1 do 4 mld euro rocznie. Ponieważ inne regiony świata szybko rozwijają tę technologię, Polska i UE mogą w ten sposób zwiększyć swoje bezpieczeństwo żywnościowe oraz przyspieszyć wzrost gospodarczy, jednocześnie spełniając globalne cele w zakresie zrównoważonego rozwoju. Mięso hodowane komórkowo ma na celu produkcję takiego samego mięsa jak to, które jemy dzisiaj, ale wytwarzanego w fermentorach, takich jak te używane do warzenia piwa.

  • Danone wspiera rolników w ramach nowego programu dla dostawców mleka

    Do końca 2025 r. Danone przeznaczy 10 mln złotych na wsparcie dostawców mleka, z którymi współpracuje, co przyczyni się do obniżenia emisyjności z gospodarstw rolniczych. Program „DAN-Agri”, obejmujący pomoc finansową i merytoryczną, to odpowiedź firmy na wyzwania środowiskowe i społeczne, z którymi zmagają się gospodarstwa oraz dowód na zaangażowanie w transformację polskiego rolnictwa.

  • Innowacyjna hodowla bydła mięsnego

    W trakcie minionych lat w gospodarstwach hodowlanych doszło do wielu zmian, mających na celu ułatwienie pracy rolnikom, zapewnienie bezpieczeństwa zarówno człowiekowi, jak i zwierzętom, a także poprawę wyniku ekonomicznego danego gospodarstwa. Modernizacja nie musi jednak wiązać się z ogromnymi kosztami, a jedynie powodować, że praca stanie się lżejsza oraz bezpieczniejsza.

  • Praktyczny przewodnik po żywieniu zwierząt hodowlanych

    Istotnym aspektem w hodowli i chowie zwierząt jest kwestia żywienia, ponieważ ma ona wpływ na stan fizjologiczny organizmu i determinuje jego prawidłowe funkcjonowanie. Braki żywieniowe, podobnie jak nadmiar niektórych substancji, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, sprzyjając rozwojowi chorób oraz obniżając wydajność produkcyjną.

  • Raport o dobrostanie zwierząt

    W dniu 4 października 2023r., w Polskiej Agencji Prasowej odbyła się konferencja prasowa w ramach projektu #DOBROSTAN.INFO, na której zaprezentowany został raport „Dobrostan. Społeczne postrzeganie wołowiny w Polsce”.

  • Branża drobiarska znów w opałach

    Konkurencja ze strony taniego mięsa z Ukrainy, problemy z ptasią grypą, zwiększone restrykcje sanitarne i drastyczny wzrost cen energii – polski biznes drobiarski ma ostatnio sporo powodów do zmartwień. Dlatego też chętnych do wejścia na ten rynek jest zdecydowanie mniej niż kiedyś. Branży przybywa natomiast zaległości. Kwota nieuregulowanych rat i faktur wyniosła na koniec lipca niemal 213 mln zł i była o 12 proc. wyższa niż przed rokiem. Wśród przetwórców mięsa drobiowego nie płaci w terminie już co ósmy podmiot – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. W złej kondycji finansowej jest połowa branży, podaje Dun & Bradstreet.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok