Drukowane mięso, znane również jako mięso 3D lub biodruk, to innowacyjna technologia, która ma szansę zrewolucjonizować przemysł spożywczy.
Dzięki wykorzystaniu drukarek 3D i zaawansowanych technik wytwarzania przyrostowego możliwe jest tworzenie mięsa z komórek macierzystych zwierząt lub składników roślinnych. Ta nowatorska technologia stoi jednak przed wieloma wyzwaniami, którym musi sprostać, zanim drukowane mięso trafi na stoły konsumentów.
Jak hodowla tradycyjna wpływa na środowisko?
Druk mięsa jest wskazywany jako alternatywna droga dla przemysłowej hodowli zwierząt, która odpowiada za 14–18% globalnej emisji gazów cieplarnianych, co jest większą wartością niż emisje całego sektora transportowego. Podobnie negatywnie wpływa na zanieczyszczenie wód gruntowych i powierzchniowych oraz degradację gleby i wylesienie.
Zmniejszenie emisji metanu i dwutlenku węgla z hodowli zwierząt mogłoby znacząco wpłynąć
na powstrzymanie wzrostu temperatury na Ziemi.
Jak działa biodruk?
Proces produkcji drukowanego mięsa zaczyna się od pobrania komórek macierzystych zwierząt, np. krowy, świni lub kurczaka…
…więcej przeczytasz w numerze 3/2024, które już teraz możesz kupić na Allegro.
Copyright @ 2024 „Rolnictwo Przyszłości”. Kopiowanie i powielanie treści bez zgody redakcji jest zabronione.