20 listopada 2024 roku odbyła się debata „Zielona transformacja dla biznesu i społeczeństwa – jak osiągnąć cel” będąca częścią tegorocznej edycji Open Eyes Economy Summit.

W 2019 r. Parlament Unii Europejskiej ogłosił kryzys klimatyczny, wzywając Komisję Europejską do dostosowania wszystkich swoich działań zgodnie z celem ograniczenia globalnego ocieplenia o 1,5 °C i zapewnienia znacznej redukcji emisji gazów cieplarnianych. Zapoczątkowało to zmiany w polityce UE, która podporządkowana miała zostać strategii Europejskiego Zielonego Ładu, planowi działania, dzięki któremu do 2050 r. Europa powinna stać się kontynentem neutralnym dla klimatu. Założenia zazielenienia wpisano również w politykę energetyczną, przemysłową, transportową oraz w politykę rozwoju sektora rolno-żywnościowego, mając na uwadze również zdrowie publiczne, podnoszenie kompetencji i świadomości konsumentów.

Ponadto opublikowany ostatnio raport Mario Draghiego odnosi się do problemu globalnej konkurencyjności UE w kontekście innowacyjności i cyfryzacji. Wnioski w obszarze rolnictwa to dla Europy: skupienie się na rolnictwie regeneratywnym, rolnictwie 4.0 i digitalizacji. Oznacza to, że realizacja tych założeń będzie wymagać nie tylko zaangażowania środków europejskich i publicznych, ale także kapitału prywatnego. Elementy te na równi z bezpieczeństwem żywnościowym są priorytetami zbliżającej się prezydencji Polski w Radzie UE.

Jak wskazywali uczestnicy panelu – zielona transformacja to szansa dla biznesu, jednak pod warunkiem, że w jej realizację będą włączeni także sami konsumenci, a nie tylko biznes. Duża część społeczeństwa postrzega ją jako wyzwanie, a nawet zagrożenie dla ustalonego porządku. Dlatego warunkiem koniecznym dla transformacji jest stworzenie nowej umowy społecznej, która będzie podstawą akceptacji zmian, ich motorem i gwarancją trwałości przyjętej długoterminowej strategii działania, niezależnie od uwarunkowań politycznych. Oznacza to konieczność stworzenia instytucjonalnych i kulturowych podstaw odpowiedzialnego gospodarowania.

Uczestnikami debaty byli:

  • Małgorzata Bojańczyk – Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
  • Hilke Bos-Brouwers – Wageningen Research, Wageningen University
  • Corina Murafa – Member of European Economic and Social Committee
  • adw. Agnieszka Lewek – Kancelaria Sobota Joachima
  • Adam Ambrozik – Dyrektor ds. regulacyjnych, BP Polska

Moderatorem był dr hab. Paweł Chmieliński z Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Członek Rady Programowej OEES.

 

Źródło: Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności


Reklama

Nadchodzące wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok