„Stanowisko naukowo-badawcze do pasteryzacji żółtka, białka i masy jajowej oraz zagospodarowania niepełnowartościowych jaj” zajęło pierwsze miejsce w konkursie na „Najlepsze Osiągnięcie Techniczne 2022 Roku”, organizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, w kategorii: prace i stanowiska naukowo-badawcze.

 

Innowacja została zgłoszona do konkursu przez specjalistów z Centrum Technologii Rolniczej i Spożywczej Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego oraz Podkarpackie Gospodarstwo Drobiarskie OVO-RES Sp. z o.o.

Stanowisko umożliwia produkcję masy jajecznej lub oddzielnie białka oraz żółtka z wydłużonym terminem przydatności do spożycia. Pasteryzowaną masę jajeczną będą mogły wykorzystywać np. lodziarnie czy cukiernie. Linia technologiczna o maksymalnej wydajności 150 kg/h może być instalowana w zakładach z sektora MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw).

Ponadto, w kategorii "Osiągnięcia wdrożone w rolnictwie, gospodarce żywnościowej i ochronie środowiska", pierwsze miejsce zajęła zgrabiarka nasiębierna MRG 2-900, która została zgłoszona do konkursu przez firmę SaMASZ. Maszyna została zaprojektowana we współpracy z ekspertami Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego i jest przeznaczona m.in. do pracy w wielkopowierzchniowych gospodarstwach rolnych.

W nowej zgrabiarce została zastosowana autorska konstrukcja podbieracza krzywkowego, która gwarantuje podbieranie każdego rodzaju materiału niezależnie od jego długości. Połączenie technologii podbieracza krzywkowego wraz z przenośnikami taśmowymi umożliwia dostosowanie wałków pokosu pod kolejne maszyny z łańcucha zbioru.

Więcej o zgrabiarce podbieraczowo-taśmowej można przeczytać na stronie:
https://rolnictwo-przyszlosci.pl/baza-wiedzy/automatyzacja-i-robotyzacja/209-innowacyjna-zgrabiarka-debiutuje-na-rynku

 


Reklama

Nadchodzące wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok